Asfaltira se dionica od Karoline do Ulice Sv. Ivana

Written by on 26. veljače 2013.

Ovaj tjedan asfaltira se dionica od Karoline do Ulice Sv. Ivana te se osigurava zaštita nalaza antičkog broda

Pronalazak antičkog broda na dionici radova na izgradnji obalnog kolektora neće utjecati na dinamiku radova, nalaz će se propisno zaštititi da bi se po dobivanju rješenja konzervatora mogao u potpunosti istražiti i izvaditi.
Radovi na izgradnji obalnog kolektora odvijaju se prema planiranoj dinamici pa se tijekom ovoga tjedna, ukoliko vremenske prilike dozvole očekuje asfaltiranje dionice od Karoline do ulice Sv. Ivana. Nakon asfaltiranja bit će postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija te će dionica biti puštena u promet.

Nastavljaju se radovi i na polaganju kolektora i druge infrastrukture na preostaloj dionici od raskrižja Sv. Ivana do (ulaza u brodogradilište Uljanik – otok. Do sada je položeno ukupno 70% kolektora, ili 460 od ukupno 642 metra, te se trenutačno radi na postavljanju ostale komunalne infrastrukture; oborinska odvodnja, dtk mreža, priključci, struja i uređenju nogostupa, dok su radovi na zaštiti građevinske jame u potpunosti završeni.

Flaciusova ulica

Na dijelu Flaciusove ulice napravljena zaštite građevne jame na samoj ulici, a u ovom tjednu, po dobivanju suglasnosti konzervatora očekuje se razgradnja zida kod ulaza u brodogradilište Uljanik i nastavak radova u ovom sektoru. Tijekom sljedećeg tjedna planiran je početak iskopa, a usporedno se izvode radovi na sanaciji pomoćnog kanala u Anticovoj ulici, što je preduvjet za početak radova u četvrtom sektoru, gdje se trenutačno završava s postavljanjem zaštitne jame.

Na mjestu pronalaska antičkog broda, kako dinamika radova ne bi trpjela, izvršit će se zatrpavanje tog dijela sektora, uz prethodnu zaštitu nalaza prema uvjetima konzervatora. Zatvaranje je u ovom trenutku je nužno jer prema zahtjevima projektanata, a zbog uvjeta na gradilištu, jama, ne može biti otvorena dulje od 15-tak dana. Potpunom istraživanju i vađenju nalaza pristupit će se tek nakon što konzervatori utvrde adekvatnu tehnologiju rada kako bi se nalaz mogao sačuvati. Ulaskom u najosjetljiviji dio četvrtog sektora rad na jami bit će dozvoljen uz propisani program mjerenja te postupno napredovanje iskopa prema dozvoljenim etažama uz stalno mjerenje utjecaja, a zastoj na mjestu nalaza neće utjecati na nastavak radova na ostalim dijelovima gradilišta (nulti sektor, četvrti i sanacija pomoćnog kanala).

Izvor: Herculanea


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Current track

Title

Artist

Background