7. dimenzija [46. emisija]

Written by on 17. siječnja 2013.

Izbor : Rolling Stone – 500 Greatest Songs of All Time

Danas predstavljamo pjesmu pod brojem 373

Bob Dylan – Highway 61
Highway 61 je naslovna pjesma albuma Boba Dylana iz 1965. godine. Iste godine objavljena je i kao b- strana singla Can You Please Crawl Out Your Window?.
Highway 61 na svom putu do New Orleansa prolazi kroz Duluth u Minnesoti, mjesto rođenja i odrastanja Boba Dylana. Bila je glavni pravac koji su mnogi, posebno obojeni amerikanci, koristili za bijeg iz dubokog juga na sjever u Chicago, St Louis i Memphis.
Pjesma u pet strofa prepričava pet dogodovština vezanih uz cestu. Prva je priča o Abrahamu i božjoj zapovijedi da ubije sina Isaaca. Abram, izvorno biblijsko ime Abrahama, je ime Dylanova oca.
[divide]
Jefferson Airplane - Volunteers

Izbor : Rolling Stone – The 500 Greatest Albums of All Time   No. 373

Jefferson Airplane – Volunteers

Tracklist:
Strana A
1.We Can Be Together
2.Good Shepherd
3.The Farm
4.Hey Fredrick
Strana B
1.Turn My Life Down
2.Wooden Ships
3.Eskimo Blue Day
4.A Song for All Seasons
5.Meadowlands
6.Volunteers

Volunteers je šesti dugosvirajući projekt američkog psychedelic rock banda Jefferson Airplane. Objavljen je u studenom 1969. Snimanje se zbilo u travnju iste godine u Wally Heider Studios u San Franciscu na 16-kanalnoj opremi. Bilo je to jedno prvih svjetskih snimanja s tolikom tehničkom raskoši.
Među gostujućim glazbenicima pojavljuju se Jerry Garcia na pedal steel gitari, pa veteran pianist Nicky Hopkins, budući bubnjar grupe Joey Covington te David Crosby i Stephen Stills.Album je žestoko antiratno i proanarhistički nastrojen, a našlo se prostora i za ekološke teme. Prvotni naziv albuma trebao je biti Volunteers of America kao termin koji se u to doba koristio s velikom dozom ironije. Odustalo se zbog istovjetnog imena američke humanitarne organizacije.
Kritičari su bili jako zadovoljni: Allmusic 4; Rolling Stone 4,5. Ni publika nije bila nezadovoljna. Bio je to četvrti top 20 album grupe u SAD preciznije 13, a u UK 34.
Od raznih ponovnih izdanja spomenut ću specijalni Quadraphonic remix iz 1973. te CD iz 2004 s 5 bonus pjesama s koncerta održanog u Fillmore Eastu u New Yorku 1969.
[divide]

GLAZBENI VREMEPLOV

10. 01. 1958. Jerry Lee Lewis bio je broj 1 na UK singl top ljestvici sa Great Balls Of Fire. Lewis je u to vrijeme bio jedini među bijelim rock zvijezdama koji je svirao klavir, a ne gitaru.
Jerry Lee Lewis – Great Balls Of Fire

11. 01. 1964. Ring Of Fire Johnnyja Casha postao je prvi country album koji je zauzeo prvo mjesto na US album chart.
Johnny Cash – Ring Of Fire

[divide]
St. Vincent David Byrne - Love This Giant

David Byrne & St. Vincent – Love This Giant

Tracklist:
1. Who
2. Weekend In The Dust
3. Dinner For Two
4. Ice Age
5. I Am An Ape
6. The Forest Awakes
7. I Should Watch TV
8. Lazarus
9. Optimist
10. Lightning
11. The One Who Broke Your Heart
12. Outside Of Space And Time

Love This Giant je studijski album nastao u suradnji David Byrne i St. Vincent, objavljen je u rujnu 2012.Sniman je od 2009. do 2012. u New Jerseyu i New Yorku.
O Davidu znamo podosta, stoga slijedi malo upoznavanje s Annie Erin Clark poznatijoj kao St. Vincent. Rođena je 28.rujna 1982. u Tulsi u Oklahomi, dok je većinu djetinjstva provela u u Dallasu u Texasu. Gitaru je počela svirati s 12 godina. Dragocjeno iskustvo stekla je još kao teenagerka nastupajući s ujakom Tuckom Andressom i njegovim popularnim jazz duom Tuck & Patti. Nakon srednje škole neko je vrijeme studirala na Berklee School of Music. Profesionalnu glazbenu karijeru započela je u The Polyphonic Spree.
Dvoje glavnih junaka naše večerašnje priče upoznalo se 2009. na Radio City Music Hall dobrotvornom koncertu. Suradnju su započeli nakon drugog susreta koji se zbio u New Yorku.Naslovnica albuma inspirirana je ljepoticom i zvijeri, samo što je u ovom slučaju Byrne ljepotan, a Clark zvijer.
Album je kod kritike izvrsno prošao, srednja je ocjena 7,7.
Jako dobro je bilo i na top listama: Billboardovih 200 – 23. mjesto, rock albumi 11. U godišnjem izboru AllMusica album se plasirao jako visoko, na 9. stepenicu.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Continue reading

Current track

Title

Artist

Background