U nedjelju prvi „Festival šuma i šumskih plodova“ u Brgudcu

Written by on 8. studenoga 2022.

FESTIVAL ŠUMA I ŠUMSKIH PLODOVA

Prvi „Festival šuma i šumskih plodova“ dogodit će se na Ćićariji, točnije u Brgudcu ove nedjelje 13. studenog. Zamišljen je kao cjelodnevni program za sve generacije koji počinje u 10 i završava u 19 sati.

U šatoru ispred spomen-doma Brgudac posjetitelji će na pravom šumskom sajmu moći razgledavati i kupovati proizvode iz šume; nakit i ukrase, umjetničke predmete, proizvode od gljiva, med i kolače, predmete od drva i vune, te šumsku kozmetiku.

Festival donosi raznolike radionice u šumi; od planinarskih i gljivarskih radionica, izrade šumske kozmetike i predmeta od drva, šumsku kupku te čak četiri šumske radionica za djecu.

Organizatori festivala Općina Lanišće, Modelna šuma Istra i udruga Babucera iz Brgudca ovim događanjem žele oživiti ovaj pomalo zaboravljeni kraj Istre – Ćićariju koja je tradicionalno živjela od šume, pa ovim programom potiču inovativne sadržaje vezane uz šumu; šumsku pedagogiju, šumsku terapiju, ambijentalnu umjetnost.

Na Festivalu će gostovati Šumski kuhar- Anton Rudan, poznat po svojim emisijama na HTV-u „Lovac na bilje“ i „Šumski kuhar“ koji će nam pripremati delicije od samonikog bilja u obliku kuharskog tečaja.

Darko Vukelić, stiže iz Ogulina kao međunarodno certificirani vodič za Šumsku terapiju i na festivalu će voditi radionicu  „šumska kupka“. Šumska kupka ili Forest bathing je vođena procesna metoda u kojoj kroz različite aktivnosti i vježbe, u suradnji s prirodom, pronalazimo naš prirodni ritam djelovanja prateći svoje tijelo i signale koje nam ono šalje.

Vesna Arzenšek iz Modelne šume Istra kuhati će gljivarski kotlić te slatka i slana jela na bazi gljiva, a Josip Marino Šimić iz Umaga – licencirani determinator gljiva vodit će radionicu identificiranja nadzemnih gljiva.

Na festivalu će bit održana dva predavanja. Anton Rudan ili šumski kuhar ima predavanje „ Fitoaromaterapija i šumska terapija“, a predavanje Ane Fornažar nosi naslov „ Što je modelna šuma – 30 godina međunarodne mreže modelnih šuma“.

Od umjetnika će se predstaviti  Sara Gortan i Pero LeBand iz Brgudca s keramikom i „Šumskim štorijama“, pa Ajna art i umjetnik Falco s ambijentalnom instalacijom.

 

Umjetničke predmete kao i svoje biljne pripravke izložiti će udruga „Iz divljine“, a svoje proizvode od filcane vune na temu šume i nakit od čunčane čipke predstaviti će „Lodrica“ iz Rijeke. Želja je promovirati sve dobrobiti od šuma i približiti ljudima šumu na jedna novi način; kao najbolje mjesto za igru i stvaranje te šumu kao izvor hrane i zdravlja.

Ovo prvo izdanje festivala Festival počnje 13. studenog u 10 sati radionicom Istarskog planinarskog saveza, a zatvara se koncertom etno skupine „Šćike“, dok će u popodnevnim satima svojim ambijentalnim zvukovima prisutne zabavljati dj Groot.

Sve radionice na festivalu su besplatne.

Organizatori su nastojanja da se Festival održava svake godine i da postane popularno mjesto okupljanja za sve one koji žele dan provesti u prirodi, na otvorenom, kroz zabavne, edukativne i kreativne sadržaje.

 

 

Nedjelja 13. studenog Brgudac

Početak u 10 sati : Sajam i izložba; demonstracija izrade proizvoda

Izlagači; „ Iz divljine“ – biljni pripravci i kozmetika, umjetnost / Med Vežnaver/ Darko Vukelić, proizvodi od drva / „Fitoaroma“ / Sara Gortan /  „Ajna Art“ / „Lodrica“ / „Javor“ – proizvodi od drva / „Drijade“ / Pero LeBand /  „Šumske boje“

Radionice za male

11:00  „ Šumska radionica “, za djecu od 7 do 12 godina – Drijade
13:00   „ Izrada kućica za kukce“, za djecu i odrasle – Bojan Aleksić
14:30  „Šumske prstovne i pokretne igre“,  za djecu od 4 do 9 godina – Šumske boje
15:30    „Igre boja – jesenja čarolija“,  za djecu od 4 do 12 godina – Šumske boje

Radionice za velike

10:00 „ Snalaženje u prostoru korištenjem GPS-a “ – Istarski planinarski savez
11:30 „ Šumska kupka “, senzorna šetnja šumom – Darko Vukelić
13:00 „ Gljive sliva rijeke Mirne“, ogledno branje gljiva s licenciranim determinatorom  – Josip Marino Šimić
14:30 „ Šumska aromakozmetika“, izrada kozmetičkih preparata – Fitoaroma
15:30 „ Izrada uporabnih predmeta od drva“, radionica – Darko Vukelić

Gastronomski show- radionice kuhanja i degustacija

od 11:30  do 14:30  „Gljivarski specijaliteti Vesne Arzenšek“, kuhanje i degustacija
od 15:00 do 18:00  „Šumski kuhar – jela od šumskih plodova i bilja“ radionica kuhanja

Ambijentalna umjetnost

od 14:00 do 17:00 „Umjetnost u šumi“, ambijentalna instalacija – Falco

Predavanja

13:30 „ Fitoaromaterapija i šumska terapija“ – Šumski kuhar Anton Rudan
14:30 „ Što je to modelna šuma  – 30 godina međunarodne mreže modelnih šuma“- Ana Fornažar, Modelna šuma Istra

Glazbeni program
15:00 DJ Groot – šumski i ambijentalni zvuci
18:00 Etno skupina Šćike


Current track

Title

Artist

Background