Edukacija ronilačkih instruktora o prikupljanju znanstvenih podataka u NP Brijuni

Written by on 5. listopada 2021.

U sklopu projekta MPA Engage, djelatnici NP Brijuni, uz podršku talijanskih partnera PADI i DAN, sprovoditi će edukaciju ronilačkih instruktora s temom prikupljanju znanstvenih podataka u NP Brijuni.

Cilj ove projektne aktivnosti je edukacija ronioca o njihovoj važnoj ulozi, kako u očuvanju mora, tako i cjelokupnog okoliša.

Edukacija se sastoji od online predavanja te uključuje i sam terenski rad, a sudjelovat će ronioci iz okolnih ronilačkih klubova i centara koji djeluju na području Nacionalnog parka.

Kako je spomenuto, namjena samoga projekta je uključivanje ronioca u prikupljanje znanstvenih podataka s ciljem uspostavljanja zajedničke suradnje koja će doprinijeti učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjem.

Važno je spomenuti kako su aktivnosti građanske znanosti sve popularnije u svijetu te smo iznimno ponosni što ćemo jednu tako hvalevrijednu inicijativu sprovoditi i na Brijunima. Riječ je o znanstvenom istraživanju koje su u cjelini ili djelomično sproveli pripadnici šire javnosti. Detaljnije, tijekom spomenute aktivnosti, sudionici prikupljaju i dijele podatke i opažanja, često za velika geografska područja ili tijekom dužih razdoblja, te prilikom popisivanja se često koriste mobilnim aplikacijama. Također, sudionici će dobiti priliku učiti od istaknutih znanstvenika o važnim istraživanjima koji se provode s ciljem ublažavanja i rane detekcije klimatskih promjena te svoje stečeno znanje primjenjivati u svakodnevnom poslu i budućim aktivnostima.

Terenski dio nastave provodit će se 5. i 6. listopada na Brijunima, a sudjelovat će ukupno deset ronilačkih instruktora iz sedam ronilačkih centara i klubova.

Nacionalni park Brijuni svojevrsna je oaza bioraznolikosti gdje se organizmi nesmetano hrane, razmnožavaju i obitavaju te prirodno odlaze iz parka i tako obogaćuju morski ekosustav. Stoga, Brijuni imaju ključnu ulogu u očuvanju vrsta i staništa, kako za Jadran tako i za cijeli Mediteran.


Current track

Title

Artist

Background