U povodu Dana ružičastih majica – Grad Pula i ove godine poručuje: „Ne nasilju!“

Written by on 23. veljače 2022.

Nasilje među djecom i mladima svakodnevno je prisutno i manifestira se kroz različite oblike neprihvatljivog ponašanja. Od svima prepoznatljivog fizičkog nasilja, preko ogovaranja, izoliranja, ignoriranja, prijetnji do nazivanja pogrdnim imenima. Danas je iznimno opasno nasilje na internetu, kao i zlostavljanje u kojem sudjeluju grupe učenika koje podupiru nasilnika i podržavaju nasilje. Suvremena tehnologija omogućava i snimanje takvog nasilja koje trenutno postaje viralno, a žrtva dugoročno izložena posljedicama nasilja.  

Obilježavanje Dana ružičastih majica, kao i jučerašnje obilježavanje Europskog dan zaštite žrtava kaznenih djela, neće ukloniti nasilje i kriminalitet iz društvenog okruženje. Ono što činimo obilježavanjem tih datuma ja da potičemo društvo da ne zatvara oči pred nasiljem, da kaže NE nasilju.

Grad Pula kroz Vijeće za prevenciju kriminaliteta i partnerske odnose sa svim institucijama podržava različite programe prevencije koji se provode s djecom i odraslima, a poseban naglasak želi se dati na važnost jačanja zaštitnih faktora i jačanja otpornosti na razini pojedinca, bliskog okruženja i cijele zajednice.

Lokalna zajednica ima ključnu ulogu u prevenciji svih oblika devijantnog ponašanja. Ključ uspješnosti u programima prevencije nasilja, drugih oblika kriminaliteta i antisocijalnog ponašanja leži u društvenom angažmanu.

U nastavku prenosimo preporuke Policijske uprave istarske:

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja?

Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!

Ostani smiren i ne pokazuj strah.

Makni se što prije od napadača ili izazivača.

Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.

Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.

Povjeri se odrasloj osobi – nisi ”tužibaba” ako prijaviš nasilje.

Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!

Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.

Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.

Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!

Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.

Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.

Ne potičite dijete na osvećivanje.

Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.

Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.

Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.

Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.

Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

Bez obzira o kakvom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.

Podsjetimo, Grad Pula tradicionalno povodom Dana ružičastih majica održava revijalnu utrku učenika ulicama Pule. Takva utrka je izostala prošle godine zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera koje su bile na snazi, a ove godine učenici imaju zasluženi drugi dio zimskih praznika.

Manifestacija Dan ružičastih majica se u Hrvatskoj održava već tradicionalno posljednje srijede u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Tadašnja akcija ubrzo je postala globalna, a kod nas se Dan ružičastih majica obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima svake zadnje srijede u veljači od 2017. godine kada je kao takav izglasan u Saboru.

Izvor: pula.hr


Current track

Title

Artist

Background