U Društvu arhitekata Istre multimedijska izložba usmjerena na pitanje divlje gradnje i apartmanizacije obale

Written by on 27. lipnja 2023.

Projekt “Krov, tuš, roštilj, fuš u formi multimedijske izložbe, usmjeren je na pitanje divlje gradnje i apartmanizacije obale.

Kada je 2011. godine država donijela zakon o legalizaciji bespravne gradnje, započinje novo razdoblje za dotadašnje kampere i vikendaše uz južnu obalu Istre. Oni prepoznaju priliku da svoje dugogodišnje kampiranje konkretiziraju u vikendicu. Započinje njihov eksperiment u materijalima, a znanje i dovitljivost se šire među susjedima vikendašima. Nadograđuju krovove, naizgled čvrste zidove, simulacije koje iz zraka djeluju kao da su dotadašnji prostori ljetovanja bili prava zdanja. Za prvu ruku kampkućice dobivaju nadstrešnice, postepeno i zidove, a jednom kad je slika zabilježena u registru, kreće transformacija u kuću za odmor.

Izložba je zamišljena kao prostorna instalacija koju čine video projekcije, niz fotografija, maketa i dokumentacije in situ akcija. Imajući na umu trikove za kameru što ih izvode vikendaši kako bi simulirali čvrstu gradnju za ortofoto prikaz, instalacija uspostavlja odnos između dokumentarnog materijala i onog studijski snimljenog, korištenog građevinskog materijala, maketa, simulacija i montaža.

“Kompleksna multimedijalna izložba Krov, tuš, roštilj, fuš Katerine Duda rezultat je umjetničkog istraživanja bespravne gradnje i apartmanizacije obale, svojevrsna studija slučaja bespravnih naselja oko Premanture (Stupice, Pod Lokvom, Močile). Ova je izložba potvrda i nastavak umjetničinog dugogodišnjeg interesa za teme turizma, prostora i arhitekture odnosno istraživanja kako se u prostoru reflektiraju šire društvene promjene. Iako je riječ o umjetničkom istraživanju, pažljivo razrađena metodologija potvrđuje ono što je Duda u svom dosadašnjem radu već uspješno pokazala, a to je produktivna komplementarnost umjetničkog i sociološkog pristupa u proizvodnji drugačijeg pogleda.

Postav je satkan od video projekcija, fotografija, objekata, instalacije i dokumentacije in situ akcija. Duda se kao filmska autorica pretežno zaokuplja dokumentarnom formom stoga je polazište i središnji motiv izložbe „trik za kameru“ odnosno rasprostranjena strategija kojom se simulira čvrsta gradnja za snimke iz zraka.

U tom postupku prepoznaje vrijedan meta-moment – preispitivanje filmske slike i dokumentarnog jezika kao nusprodukta niza kreativnih pokušaja da se dotad nepostojeći ili objekti nepostojećih kvaliteta pronađu na za legalizaciju relevantnim snimkama. Vidljivost na tim snimkama spomenuti je osnovni uvjet legalizacije bespravnih građevina.

Trik za kameru svjedoči pregovaranju s tekstom zakona i (ne)mogućnosti njegova provođenja. Tekstu zakona suprotstavljaju se tako u svojoj začudnoj dovitljivosti poluge za vuču kamp-kućica uzidane u zidove koji hine čvrstu gradnju dok iz nekih „za prvu ruku“ fasada izviru borovi. Riječima jedne od nezadovoljnih mještanki Premanture koja naseljem provodi TV ekipu „četiri stupa, gore plahta ili ona zelena mreža i to je bilo to“ .

Duda se odlučuje baviti upravo sadržajem i odnosima skrivenim iza naizgled jednostavnog „i to je bilo to“ sklopa, poput: eksperimentiranja s materijalima, domišljatosti, dijeljenjem znanja i vještina, dakle solidarnosti i kreativnosti. Šperploče, najloni, cerade, daske, bloketi, stiropor, ukratko: recycle i reuse masterclass odozdo, bez idejnog i EU projekta.

Ovim projektom Katerina Duda konceptualizira fenomen bespravne gradnje i mapira pojedine elemente na njoj poznatom prostoru – sve do intimnosti.” (iz teksta Marte Baradić)

 

stiropor

stiropor

 

 

O autorici

Katerina Duda (1989.) diplomirala je studij animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima se najčešćebavi temama vezanim uz urbane prostore, i kako se u prostoru reflektiraju šire društvene promjene, primjerice kroz arhitekturu ili turizam. Koristi raznolike medije poput društvene prakse, akcija i intervencija u javnom prostoru, kao i dokumentarni film i video.


Current track

Title

Artist

Background