Poduzetnici su protiv skraćivanja radnog vremena i ograničavanja rada

Written by on 10. siječnja 2022.

Udrugu Glas poduzetnika zanima zašto u proračunu za 2022. nema nikakvih  mjera za obeštećenje poduzetnika zbog skraćivanja radnog vremena ili zabrane rada koje se najavljuju

Udruga Glas poduzetnika se protivi uvođenju novih i strožih mjera koje je najavio Stožer civilne zaštite. Smatramo kako su hrvatski poduzetnici i poduzetništvo općenito previše puta bili diskriminirani tijekom ove pandemijske krize koja traje već skoro dvije godine. Treba napomenuti da u proračunu nema nikakvih mjera za zatvaranje i lockdown, a govori se o skraćivanju radnog vremena do 22 sata i novim ograničenjima. Smatramo da bi novo potencijalno zatvaranje i lockdown u potpunosti uništilo već poprilično ugroženo gospodarstvo.

Udruga Glas poduzetnika smatra da ograničenja rada ne može i ne smije biti, a ako Stožer civilne zaštite ponovo odluči uvoditi bilo kakva ograničenja, onda je potrebno osigurati da poduzetnici, kojima ograničenja utječu na poslovanje, budu pravedno obeštećeni. Uvođenje novih mjera zaista nema smisla ako ne postoji plan koji će pomoći onima na koje će se to negativno odraziti, zbog čega smatramo da su nužne mjere za obeštećenje poduzetnika. Potreban je model po kojemu će se naći rješenje za sve one poduzetnike na koje utječu mjere. Ističemo da se poduzetnici ne mogu sami nositi s tim teretom koji je kriza donijela, jer ionako mnogi već krpaju kraj s krajem zbog cijele situacije. Država nije ni na koji način olakšala situaciju poduzetnicima, nije ukinula parafiskalne namete niti je pokrenula smislene reforme.

Također, želimo Vladi uputiti pitanje o tome zašto u proračunu nisu predviđene potrebne mjere. Uskoro će biti dvije godine od kada je koronakriza zahvatila i Hrvatsku, plan kako pomoći onima na koje se odnose mjere jednostavno ne postoji, a svi smo svjesni da korona kriza nije ni izdaleka gotova. Treba napomenuti da poduzetnici i dalje imaju obaveze plaćanja troškova i ponovo će ispaštati zbog tuđih odluka, a na Vladi je odgovornost da pokrije nastale gubitke. Bilo bi nam veoma drago kada bi Vlada razmišljala o kompenzacijskim mjerama jer je lockdown za većinu poduzetnika najgori mogući scenarij. Smatramo da bi za trenutnu epidemiološku situaciju bilo puno korisnije i efektivnije da se postojeće mjere bolje kontroliraju, umjesto da se uvode nove i strože mjere.


Current track

Title

Artist

Background