Peti dan štrajka Uljanikovaca

Written by on 28. kolovoza 2018.

Procjenjuje se da je na ulice danas izašlo više tisuća radnika Uljanika koji i dalje čekaju svoje plaće za srpanj kao i smjenu Uprave. Dosad je to najmasovniji prosvjed u Puli, a građani koji se spontano pridružuju Uljanikovcima s ulica poručuju: “Ustrajte”, ne odustajte”.

Peti dan štrajka Uljanikovci su ponovno napustili svoja radna mjesta te su krenuli u prosvjed tražeći plaću ali i očuvanje svojih radnih mjesta. Prvo su krenuli na Forum gdje su ponovno tražili obraćanje pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, no on je i danas u Zagrebu. Obratio im se zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji je rekao da će se tijekom današnjeg dana na temu Uljanika sastati gradonačelnik Boris Miletić i ministar gospodarstva Darko Horvat poručivši da je Gradu u interesu isključivo očuvanje brodogradnje i radnih mjesta.

I u 3. maju štrajk ide dalje

Štrajk u Brodogradilištu 3. maju u Rijeci nastavljen je, radnici očekuju da se do petka osigura novac za dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što im se isplate plaće za srpanj, rekao je u utorak predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović.

Todorović je kazao da očekuju da se do petka osiguraju dvije plaće, putem komercijalnih banaka, i tako premosti razdoblje do restrukturiranja Uljanika.

Rekao je da će se Štrajkaški odbor danas sastati s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i županom Zlatkom Komadinom, a da bi se tijekom dana Štrajkaški odbor trebao sastati i s predsjednikom Uprave Maksimilijanom Percanom.

Oko tisuću nezadovoljnih radnika Uljanika i 3. maja jučer je prosvjedovalo na Markovu trgu pred Banskim dvorima tražeći isplatu srpanjskih plaća i ostavku Uprave Uljanik grupe.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je nakon sastanka s predstavnicima štrajkaških odbora pulskog i riječkog brodogradilišta da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

Predstavnici štrajkaških odbora Uljanika i 3. maja su nakon sastanka bili djelomično zadovoljni.

(Izvor: Glas Istre)

 


Current track

Title

Artist

Background