Otvorena izložba „Rakljanski umjetnici na jenen mistu”.

Written by on 3. kolovoza 2023.

Sinoć je u prostoru Turističkog informativnog centra u Krnici otvorena izložba „Rakljanski umjetnici na jenen mistu”. Svoje su radove tako brojnoj publici ponosno predstavili Kristina Valić, Marija Valić – Mima i Mario Hauser. Prva je to izložba takve vrste u organizaciji Turističke zajednice Općine Marčana. „U stvaranju održive turističke priče važno je djelovati u sinergiji s lokalnom zajednicom, a promicanjem umjetničkih slika, keramike, mozaika i ostalih rukotvorina nudi se prvenstveno autentični suvenir i potiče stvaralaštvo od izvornih, prirodnih materijala.”- poručila je Maja Bizjak, direktorica TZO Marčana.

Skupna izložba može se razgledati sljedećih mjesec dana, do 2. rujna, od ponedjeljka do subote od 8-11 sati i od 18-21 sat.

MARIJA VALIĆ – MIMA u svoje slobodno vrijeme kreativno djeluje u okviru Art studija iz Pule pod vodstvom mentora Igora Fabrisa, gdje izrađuje uporabne i ukrasne predmete od keramike u različitim tehnikama, te će iste i predstaviti na izložbi u Krnici. Mima živi i radi u Puli, sa snažnim prisustvom utjecaja Raklja i rakljanske tradicije, odakle ponosno ističe svoje porijeklo te crpi inspiraciju i nadahnuće. Po zanimanju je diplomirana pravnica koja svoju profesiju ostvaruje u jednoj domaćoj financijskoj instituciji. Otvorenog je duha, ljubiteljica prirode i aktivnog načina života.

MARIO HAUSER je rođen u Puli, a od umirovljenja radi i živi u Raklju. Po struci je električar, neko se vrijeme izražavao uljem na platnu i grafikama na staklu. Prije 15ak godina je slučajno došao u doticaj s tehnikom izrade mozaika i od tada se u potpunosti posvetio izradi uporabnih predmeta, poput slika, ogledala, stolova, škanjića ukrašenih mozaikom. Najviše radi za svoj gušt, no često po narudžbi radi i natpise u mozaik tehnici, a dragi su mu rimski motivi te ornament pletera i meandra. Mozaikom se ozbiljnije počeo baviti kada se preselio u Rakalj. Sve radi sam u svojoj kućnoj radionici: u maloj peći peče dvije vrste kockica; od bijele, crne i crvene gline one zemljanih boja, a dodavanjem raznih pigmenata drugih boja (plave, zelene, žute i dr.) u bijeli cement dobiva kockice tih boja, suši ih i lomi ručnim kliještima.

KRISTINA VALIĆ samouka je umjetnica iz Raklja. Od malena je uvijek nešto crtala i savršeno bila sretna kad je pred sobom imala samo prazan papir, a tako je i danas. Bavi se različitim vrstama umjetnosti: slika, radi skulpture u glini, izrađuje nakit. Na ovoj izložbi će predstaviti razna ulja i akrile na platnu s istarskim motivima masline, suhozida, crkvica i mora. Prije nego li se ozbiljno počela baviti slikarstvom 1998. godine, Kristina se bavila modnim dizajnom. Voli se izražavati na različite načine. Teme njezinih slika su osim pejzaža, i portreti lica, cvijeće, anđeli, nebo i apstrakcije.


Current track

Title

Artist

Background