Na jesen kreće dogradnja Doma za starije Alfredo Štiglić u Puli

Written by on 25. srpnja 2023.

Projekt dogradnje i rekonstrukcije dijela zgrade Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, vrijedan 15 milijuna eura kreće na jesen, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli.

Priopćenje iz županova kabineta prenosimo u cijelosti:

U uvodnom dijelu o projektu proširenja i dogradnje govorio je glavni projektant Luka Matticchio iz studija AD arhitektura i dizajn d.o.o., koji se osvrnuo na sadašnje stanje i izgled matične zgrade Doma u Krležinoj ulici, kao i na ono buduće. Danas ustanova na toj lokaciji ima ukupni kapacitet od 153 mjesta. U postojećem djelu doma, koji nije predmet rekonstrukcije zadržava se postojećih 37 jednokrevetnih i 46 dvokrevetnih soba sa 129 korisnika, dok se u novom i rekonstruiranom dijelu predviđa 56 dvokrevetnih soba sa 112 korisnika. Nakon dogradnje predviđa se, dakle, ukupni kapacitet od 241 mjesta. Ukupno se kapacitet povećava za 48 smještajnih jedinicu, odnosno soba i za 88 kreveta, odnosno korisnika. Također, valja napomenuti da nakon nadogradnje više neće biti trokrevetnih soba. U novom djelu doma bit će isključivo dvokrevetne sobe (56 dvokrevetnih soba), svaka sa svojim kupatilom, a svaki kat će imati dnevni boravak s čajnom kuhinjom.

Župan Boris Miletić izrazio je veliki zadovoljstvo projektom o kojem se već niz godina govori. Naime, kako je podsjetio župan, Istarska županija je tek koncem 2021. godine postala vlasnikom nekretnine Doma prijenosom prava vlasništva od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom bio je preduvjet za ulaganje u Dom za starije osobe Štiglić, nakon čega je uslijedila revizija projekta, nužna s obzirom na protek vremena.

„2017. godine potpisan je Sporazum o financiranju i kreditnoj suradnji na projektu uređenja i dogradnje Doma između Istarske županije i Grada Pule u omjeru 50:50 i zahvaljujem gradonačelniku Filipu Zoričiću što je nastavio podržavati ovaj projekt. Po jednakom principu Istarska županija sufinancira i izgradnju gradskih domova u Labinu i Pazinu, kao i dogradnju i rekonstrukciju onoga u Buzetu, što je još jedan primjer zajedništva u Istri. Sa Štiglićem to će biti četvrti dom na području Istre koji se gradi ili dograđuje i mislim da smo po tom primjeru doista jedinstvenu u Hrvatskoj“, kazao je župan koji je uputio zahvalu ravnateljici Doma Doris Ivanković na velikom angažmanu. Za kraj, župan je poručio i da se javni sektor mora najviše brinuti o „našim najmlađima, ali isto tako i o sugrađanima treće životne dobi, koji su nas kroz svoj radni vijek zadužili u pozitivnom smislu“.

„Drago nam je što Grad Pula u partnerstvu s Istarskom županijom pokreće ovaj iznimno važan projekt dogradnje Doma za starije osobe Alfredo Štiglić. Uspješan je to nastavak suradnje koju imamo u protekle dvije godine te ćemo u jednakim omjerima sufinancirati dogradnju Doma, čija je ukupna vrijednost 15 milijuna eura. Radujemo se početku radova i proširenju kapaciteta za osobe treće životne dobi. Potrebe su velike, ali ovo je jedan dobar početak i vjerujem da će se to prepoznati“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić koji se zahvalio županu Miletiću na suradnji.
Ujedno je podsjetio kako Grad Pula potiče i sufinancira aktivnosti Doma za starije osobe Alfredo Štiglić s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba starije životne dobi. Za usluge pomoći i njege u kući, Odjel za demencije – dugotrajni smještaj i cjelodnevni boravak, Savjetovalište za obitelji, edukaciju njegovatelja i članova obitelji starijih osoba, kao i Gerontološki centar „Vila Trapp“, odnosno Dnevni boravak za osobe starije životne dobi najveći istarski grad godišnje izdvaja 165.000,00 eura.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić osvrnula se na niz susreta i sastanka održanih s ciljem organizacije rada Doma tijekom predstojećih građevinskih radova, a sve kako bi korisnici bili kvalitetno zbrinuti.

„Dom mora nesmetano funkcionirati, a korisnici moraju biti sigurni. Dogradnjom i rekonstrukcijom podići će se kvaliteta smještaja što je nešto čemu težimo i što su naše osobe starije životne dobi svakako zaslužile. Mislim da će svi biti zadovoljni jer ono što želimo je da im to uistinu bude novi dom i da se osjećaju kao kod kuće. Također, provodimo i niz programa kojima je cilj da stariji građani čim duže ostanu u svojim domovima, poput usluge pomoći u kući diljem Istre“, istaknula je dr. Antić podsjetivši da je Županija osnivač ukupno četiri doma.

Ravnateljica Doma A. Štiglić Doris Ivanković dogradnju Doma nazvala je lijepom pričom, s kojom će se osigurati dodatni smještajni kapaciteti, ne samo u Krležinoj ulici, već i u Mažuranićevoj, gdje se nalazi Depandansa, a koja ide u rekonstrukciju zbog potrebe za povećanjem smještajnih kapaciteta Odjela za demencije. Do sada je kapacitet smještaja bio 18 korisnika, a adaptacijom i rekonstrukcijom prostora dobit će se dodatnih 20 mjesta, te će ukupni kapacitet Odjela za demencije biti 38 korisnika.

„Smještajnih kapaciteta i dalje neće biti dovoljno, ali je ovo veliki napredak. Liste čekanja su duge i nisu možda toliko realna. Ljudi masovno predaju zahtjeve, upravo iz straha da će dugi niz godina čekati. Sama gradnja će biti veliki izazov, a naš je cilj da korisnici koji žive u domu da i tijekom adaptacije imaju i dalje jako dobre i kvalitetne uvjete. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da im očuvamo kvalitetu života. Bitno je naglasiti da smo morali na jedan period obustaviti prijem novih korisnika jer se jedan dio zgrade ruši, a tamo je smješteno 24 korisnika u stacionaru i njih ćemo za vrijeme radova morati prebaciti u dio doma koji ostaje“, pojasnila je ravnateljica Ivanković, osvrnuvši se i na rokove: u Krležinoj će radovi trajati 20 mjeseci, a u Mažuranićevoj 4 mjeseca.


Current track

Title

Artist

Background