Održana Konferencija o usluzi osobne asistencije

Written by on 7. veljače 2019.

Dana 5. veljače Voditelj Programa osobne asistencije Društva distrofičara Istre, Davor Komar zajedno sa korisnicom osobne asistencije, Melisom Osmanović i njenom asistenticom, Hannom Burić, prisustvovali su na „Konferenciji o usluzi osobne asistencije“ u hotelu Panorama Zagreb. Konferenciju su organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj Konferencije bio je prikazati dosadašnja iskustva u provođenju usluge osobne asistencije i utvrditi preduvjete za pravni okvir prilikom izrade nacrta Zakona o usluzi osobne asistencije koji se treba izraditi do kraja srpnja 2019. godine.

Konferencija je provedena kroz plenarna izlaganja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje su dali prikaz iskustva i razvoja projekta osobnog asistenta. SOIH je sa suradničkim savezima dao prikaz iskustva provođenja usluge osobne asistencije, a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je predstavila iskustva praćenja provedbe usluge osobne asistencije. Također su predstavnici Republike Slovenije dali prikaz Zakona o osobnoj asistenciji koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019., kao i način na koji se ocjenjuje broj potrebnih sati asistencije. Predstavnici centra socijalnu skrb prikazali su kompatibilnost/isključivost socijalnih usluga i usluge osobne asistencije.

U poslijepodnevnim satima provele su se tri radionice od kojih su prvu moderirali korisnici usluge osobne asistencije, drugu osobni asistenti, a treću voditelji usluge osobne asistencije. Na radionicama se postigao značajan doprinos predstavnika udruga kojima se pružila prilika da kroz kratak osvrt iznesu prijedloge unapređenja usluge osobne asistencije.


Current track

Title

Artist

Background