Novi program Zeleni ekran u Kinu Valli

Written by on 18. travnja 2023.

Povodom Međunarodnog dana planeta Zemlje, u suradnji sa Kino Mrežom, od 20. do 22. travnja u ukupno 20 nezavisnih kina, održat će se program Zeleni ekran koji u fokus stavlja budućnost planeta Zemlje. Prikazat će se tri poučna, zanimljiva i edukacijsko-dokumentarna igrana filma o očuvanju okoliša s temom zaštite okoliša.

Program otvara u četvrtak, 20. travnja u 17:30, trostruko nagrađivani na filmskom festivalu za djecu Cinekid,”Kapetanica Nova”. Znanstveno fantastični film prati petnaestogodišnjeg Nasa koji u šumi naiđe na srušenu letjelicu u kojoj se nalazi znanstvenica iz budućnosti Nova i njezin robot ADD. Nova se vratila u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu, ali zbog putovanja kroz vrijeme je pomlađena u tijelo 12-godišnje djevojčice, što otežava izvršenje njezine misije.

Njemačko-britansko-austrijski dokumentarni film “Draga buduća djeco”, redatelja Franza Böhma, na rasporedu je 21. travnja u 19:40. Film prikazuje posljedice klimatskih promjena na našu planetu, s posebnim naglaskom na morske ekosustave i ujedno poziva na promišljanje o budućnosti naše planete i našoj ulozi u očuvanju okoliša.

Švedsko-američko-njemački dokumentarni film “Greta”, redatelja Nathana Grossmana, zatvara program u petak, 22. travnja u 17:30, a prati život i aktivizam Grete Thunberg, petnaestogodišnje aktivistice koja je pokrenula globalni pokret školskog štrajka za klimu. Film nas vodi na putovanje koje je započelo u ljetu 2018. godine, kad je Greta počela štrajkati, a uskoro se njena “mala protestna akcija” pretvorila u globalni pokret.

Film i kino već su dugo, umjesto samo mjesta zabave i mjesto za informiranje publike, mijenjanje stavova i motivaciju na djelovanje. Kroz Zeleni ekran, publika će moći uživati u raznovrsnom filmskom programu koji se bavi temama poput klimatskih promjena, zaštite divljih životinja i održivog razvoja. Ovaj program nudi jedinstvenu priliku da se uživa u filmskim umjetničkim ostvarenjima, ali i da se istovremeno podigne svijest o ključnoj ulozi koju svatko od nas igra u očuvanju našeg planeta.

Cijena ulaznice iznosi 1,99eur po projekciji i dostupne su na www.kinovalli.net.


Current track

Title

Artist

Background