Erasmus+ okuplja okolišne organizacije iz tri zemlje Jadrana

Written by on 16. srpnja 2021.

Predstavnici triju okolišnih organizacija, hrvatske Zelene Istre, talijanske Legambiente Lombardia i slovenskog Inštituta za politike prostora – IPoP-a sastali su se 13. i 14. srpnja u DC Rojc u Puli kako bi planirali provedbu budućih aktivnosti u okviru Erasmus + projekta “Alati za učenje – alati za održivi razvoj”. Jedan od ciljeva projekta je osnažiti partnerske organizacije kako bi mladima mogle pružiti kvalitetnije neformalno obrazovanje, odnosno rješenja za neke od najvažnijih izazova s kojima se čovječanstvo suočava, vezanih za okoliš i klimatske promjene.

– Naše iskustvo pokazuje da zajednički, transnacionalni problemi zahtijevaju transnacionalna rješenja i da jadranske zemlje i organizacije civilnog društva mogu mnogo naučiti jedne od drugih – rekla je Dunja Mickov iz Zelene Istre. Objasnila je da je Zelenu Istru na uključivanje u projekt motivirala želja da se inovira organizacijska ekspertiza te metode rada s mladima, kao i da se populariziraju nove metode među nastavnicima i drugim organizacijama civilnog društva.

– To je neophodno ako želimo potaknuti promjenu prema održivom razvoju te mlade osnažiti da i sami budu nosioci pozitivnih promjena – dodala je Arianna Bazzocchi iz
Legambiente Lombardia.

– Kako bismo omogućili inovacije, svatko od nas je tijekom proteklih mjeseci organizirao po jedan trening za trenere. Tako smo s partnerima razmijenili dobre prakse i metode za rad s mladima – rekla je Maja Simoneti iz IPoP-a. IPoP se u svom treningu fokusirao na pitanja koja se odnose na održivi urbani razvoj, uključujući uključivanje mladih u prostorno planiranje te alate za neformalno učenje poput urbane šetnje, mapiranja, upitnika, intervjua i foto safarija.

Legambiente Lombardia predstavio je alate usmjerene na klimatske promjene – simulaciju UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP) i kviz o klimatskim promjenama temeljen na internetskoj stranici Kahoot.

Zelena Istra podijelila je svoju dobru praksu u primjeni alata za neformalno učenje za rad s mladima usredotočene na smanjenje otpada i promjene potrošačkih navika – izgradnju i upotrebu kutka za dijeljenje (give-boxa), organiziranje događaja kuhanja s ostacima hrane te sajmova razmjene.

Na temelju treninga, tri okolišne organizacije će u bliskoj budućnosti organizirati tri radionice za 30 mladih volontera koji će im pomoći da testiraju nove metode rada preuzete od partnera u vlastitim lokalnim sredinama.

Izvješća s treninga za trenere na nacionalnim jezicima mogu se naći na sljedećim poveznicama:

Legambiente Lombardia
IPoP
Zelena Istra

Projekt “Alati za učenje – alati za održivi razvoj” sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+.


Current track

Title

Artist

Background