Danas je u Puli obilježen Dan antifašističke borbe

Written by on 22. lipnja 2021.

Danas je u Puli tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen-obilježja, obilježen Dan antifašističke borbe.

Vijence su u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma te na spomeniku palim antifašističkim borcima na pulskom Gradskom groblju položili gradonačelnik Filip Zoričić predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Dušica Radojčić, zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul, saborski zastupnik Marin Lerotić, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i pulske udruge branitelja i predstavnici policijske uprave.

Uz polaganje vijenaca i himnu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan koji se ovom prilikom zahvalio Gradu Puli na velikoj podršci čuvanju antifašističke baštine te podsjetio kako su se Istra i Pula među prvima u Europi pobunili protiv fašista te da je ujesen 1943. godine donesena povijesna odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.

Predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić navela je kako se prije 80 godina osnovao prvi odred- antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe, koji su hrabro ustali protiv neviđenog zla, promijenili sudbinu svijeta i postavili temelje slobode i demokracije, te kako i dan danas moramo čuvati i temeljiti bolji svijet na antifašističkim vrijednostima. Dodala je i kako obilježavanjem Dana antifašističke borbe sjećamo se žrtva hrabrih partizana i time podsjećamo na borbe za suštinske ljudske vrijednosti koje nikad ne smiju stati, podrška i solidarnost ispred nasilja i fašizma, rekla je predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje započeli su tada četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava.

U Hrvatskoj je osnutak sisačkog odreda označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.


Current track

Title

Artist

Background