Čuvari prirode u Nacionalnom parku Brijuni dobili su nove službene identifikacijske iskaznice s pripadajućim značkama

Written by on 28. lipnja 2021.

Čuvari prirode u Nacionalnom parku Brijuni, njih ukupno 11, dobili su prema Pravilniku o iskaznicama čuvara prirode nove službene identifikacijske iskaznice s pripadajućim značkama koje su im uručili ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) dr. sc. Aljoša Duplić te načelnica Sektora za prirodu Gabrijela Šestani.

Na području Nacionalnog parka Brijuni, čuvari prirode na terenu provode mjere zaštite i nadzor, a uz zaštitu prirodnih vrijednosti, štite različite ekosustave, bogatu kulturno-povijesnu baštinu te čuvaju sigurnost posjetitelja i zaposlenika.
National Park Brijuni

Čuvari prirode svih zaštićenih područja u Hrvatskoj dobili su nove iskaznice u sklopu provođenja aktivnosti usklađivanja s jedinstvenim vizualnim identitetom „Parkovi Hrvatske“ i Zakonom o zaštiti prirode. Od ove godine njihova prepoznatljivost u odnosu na ostale službe u parkovima istaknuta je i posebno dizajniranim službenim odorama, koje zadovoljavaju zahtjevne uvjete rada na terenu.

Iskaznice su svečano dodijeljene u sklopu stručnog skupa održanog povodom potpisivanja Sporazuma o suradnji upravitelja morskih zaštićenih područja održanog 20. svibnja u Nacionalnom parku Brijuni. Potpisnice su sve hrvatske javne ustanove koje upravljaju dijelovima morskog ekosustava, odnosno 15 ustanova. Javna ustanova Nacionalni park Brijuni, pod vodstvom ravnatelja dr. sc. Marna Milotića, pokrenula je inicijativu neformalnog umrežavanja svih hrvatskih ustanova koje upravljaju zaštićenim dijelovima morskih ekosustava, neovisno o kategoriji zaštite, i formiranje Hrvatske mreže morskih zaštićenih područja (HRMZP) kao doprinos implementaciji okolišnih politika među kojima i Strategije EU-a za bioraznolikost.

Inicijativa je spremno dočekana od strane javnih ustanova i nadležnog ministarstva te je dogovoren sadržaj međusobnog Sporazuma o suradnji. Umrežavanje je pokrenuto u sklopu Interreg Med projekta pod nazivom MPA NETWORKS, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt okuplja 10 partnera i 21 suradničku instituciju iz sedam zemalja (Hrvatska, Slovenija, Italija, Francuska, Španjolska, Grčka i Albanija), a ukupna vrijednost projekta je 2.664.000,00 eura.


Current track

Title

Artist

Background