U subotu Armonike Zad kaštela u Žminju

Written by on 5. srpnja 2023.

Na ljetnoj pozornici u hladu ladonja Zad kaštela održat će se tradicionalni, već 27. po redu susret samoukih harmonikaša „Armonike zad Kaštela”.

Ovogodišnja manifestacija održat će se u subotu 08. srpnja, s početkom u 20:00 sati

Inicijator susreta bio je pok. etnomuzikolog Renato Pernić koji je 1995. godine došao na ideju da na jednom mjestu okupi izvođače na harmonici koji su bili pokretači zabava. Nije bilo glazbenih sastava, nego su ti pokretači zabava bili zaduženi za stvaranje atmosfere na vjenčanjima, krštenjima, pučkim svečanostima i sličnim prilikama za zabavu.
Na ovom najdugovječnijem istarskom harmonikaškom susretu uobičajeno se okupljaju i predstavljaju samouki harmonikaši, oni koji nisu pohađali nikakvu glazbenu školu, koji zapravo nemaju nikakvu formalnu glazbenu naobrazbu. Očekuje se nastup pedesetak svirača svih uzrasta iz cijele Istre i susjedne Slovenije, a na repertoaru će biti tradicionalno baluni, rašpe, šetepaši, polke i valceri, no poneki će izvođači zasigurno iznenaditi i izvođenjem poznatih te nekad popularnih internacionalnih šlagera ili evergreena.
Ono što raduje je sve brojniji odaziv mladih izvođača na susretu i prenošenje sviranja na harmonici iz generacije u generaciju, a ova je manifestacija izvrstan pokazatelj da se i mladi i stariji i dalje bave glazbom.
Ceremoniju otvaranja uveličati će dječica Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja, učenice i učenici Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja i polaznici OŠ Vladimira Nazora – SE “Vladimir Nazor” Rovinj – Rovigno, Glazbeni odjel.

Prema dugogodišnjoj tradiciji i na ovogodišnjem će susretu svirači biti nagrađeni za jubilarnih 15, 20 i 25 godina redovitog nastupanja.
Susret samoukih harmonikaša „Armonike Zad kaštela” još je jedan žminjski doprinos očuvanju istarskih tradicija i nezaobilazan događaj u godišnjem ritmu pučkih fešti u središnjoj Istri, a 2018. godine ova je manifestacija dobila prestižnu nagradu „Simply the best” u kategoriji „Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja” koju dodjeljuju UHPA i turistički časopis Way to Croatia. Ova nagrada je poticaj svima nama da nastavimo njegovati ovakve manifestacije inspirirane tradicijom.
Organizatori manifestacije su Općina Žminj, Turistička zajednica Općine Žminj i Daniele Pernić, a voditeljica programa je Dorina Tikvicki.
Veliku zahvalu organizatori upućuju svim sviračima koji čuvaju našu dragu baštinu, a koje su rado prihvatili poziv na ovu manifestaciju i da nam na ovaj način pomognu očuvati našu dragocjenu starinu.

Niz manifestacija u Žminju nastavlja se našom Žminjskom štuorijom, besplatnim razgledom Žminja svake srijede od 10:00 sati uz Mali žminjski samanj autohtonih proizvoda, a zatim i popularnim i veselim Istarskim festivalom pašte 14. i 15. srpnja Zad kaštela.


Current track

Title

Artist

Background