Nik Titanik predstavlja Vjetropirastu

Written by on 24. lipnja 2021.

Veselo je jučer bilo u Šibeniku usprkos visokim temperaturama, a sve to zbog promocije slikovnice Vjetropirasta čije ilustracije potpisuje slavni karikaturist Nik Titanik dok je autor teksta slavni metereolog Zoran Vakula. 
 
Promocija je održana na Trgu pape Ivana Pavla II. (Mala loža) u Šibeniku u 20 sati.
 

‘Vjetropirasta’ je naziv jedne od ukupno 12 slikovnica objedinjenih pod imenom ‘Vremenaste priče’ za koju je tekst napisao poznati meteorolog Zoran Vakula, a čije ilustracije potpisuje Nik Titanik.

Nik Titanik kaže kako je cilj predstaviti slikovnicu djeci i njihovim roditeljima, a sama slikovnica zamišljena je tako da bude zabavna i edukativna djeci starije vrtićke dobi i mlađim školarcima. Da se malo upoznaju s nekim osnovnim pojavama u meteorologiji, a vezanim za vrijeme. Idemo nekom logikom pa je tema prve slikovnice vjetar. Do kraja godine izaći će oblaci, pa idemo dalje s kišom, snijegom i na kraju će zasjati Sunce’, pojasnio je Nik Titanik, otkrivajući da mu je bilo zabavno i opuštajuće raditi na slikovnici koja znači potpuni zaokret od teme koja ga je proslavila.
nik titanik

‘Tako je. Ovo jako zabavno i opuštajuće, ali i veoma odgovorno jer moram imati na umu tko su konzumenti slikovnice pa da njima to bude šareno i privlačno, da im privučemo pažnju tekstom i crtežom. Ali, generalno rečeno, mislim da sam se dobro snašao, ako mogu reći sam za sebe. I baš sam uživao’, uz smijeh će.

Inače, Nik Titanik voditelj je radionice stripa na MDF-u koja je popunjena vrlo brzo od početka upisa uoči Festivala no kaže kako djeca koja mu dolaze na radionicu u povijesnoj jezgri Šibenika nisu upoznata s njegovim radom.

‘Neki znaju, ali ne vjerujem da poznaju moje radove jer ipak je ovdje riječ o mlađoj djeci. Ne bih htio da čitaju novine, da se uopće zanimaju za politiku, a za njihovo dobro nadam se da nisu ni na društvenim mrežama. Ali valjda će im ostati u sjećanju da su bili na radionici pa ako nekad u budućnosti nalete na moj rad, da će prepoznati i nadam se da će im biti drago’, kazao je popularni karikaturist.

Među djecom koju već nekoliko jutara vodi kroz tajne crtanja, prepoznaje talente, dječaka koji oduševljava no priznaje kako danas djeca nisu upoznata  s konceptom stripa. ‘Ne sigurno na način kakav je bio mojoj generaciji kad smo bili njihove dobi, kad smo imali samo stripove i to nam je bio centar svijeta. Kad ih pitam za stripove većinom mi nabrajaju Marvelove superjunake, već su amerikanizirani’, doznajemo od autora čiju ćete slikovnicu moći vidjeti i kupiti u Šibeniku, na promociji u Maloj loži, a tko želi, Nik Titanik ostavit će i trag za vječno sjećanje – svoj potpis na slikovnici.


Current track

Title

Artist

Background