Na današnji dan započelo prvo Svjetsko nogometno prvenstvo 1930 godine u Urugvaju

Written by on 13. srpnja 2021.

Prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu 1930. godine prvo je izdanje toga nogometnoga natjecanja. Održavalo se u Urugvaju od 13. do 30. srpnja 1930. FIFA je odabrala Urugvaj za domaćina na izborima u Barceloni zbog toga što je ta zemlja 1930. godine slavila stogodišnjicu neovisnosti, a urugvajska reprezentacija osvojila turnir na Olimpijskim igrama 1928. godine.

Na prvom Svjetskom nogometnom prvenstvu nastupilo je ukupno 13 državnih reprezentacija, od čega iz Europe samo četiri. Većina europskih reprezentacija je odustalo od nastupanja na prvenstvu zbog dalekog putovanja i za ono vrijeme velikih troškova za put u Južnu Ameriku.

Među četiri europske države koje su nastupile bila je i Jugoslavija, te Francuska, Belgija i Rumunjska. Jugoslavenska reprezentacija postigla je značajan uspjeh na tom prvenstvu. Bila je u drugoj skupini s Brazilom i Bolivijom. Pobijedila je Brazil s 2 naprema 1, a Boliviju s 4 prema 0, i prošla dalje kao prva u skupini.

Međutim, u polufinalu je Jugoslavija igrala s domaćinom Urugvajem. Premda je Jugoslavija postigla pogodak Urugvaju već u četvrtoj minuti, na kraju je izgubila rezultatom 6 naprema 1 za Urugvaj. U finalu su igrali Argentina i Urugvaj, pri čemu je Urugvaj pobijedio s 4 naprema 2.

Izdvojena fotografija: Youtube

U nastavku snimka utakmice između Argentine i Urugvaja

Youtube


Current track

Title

Artist

Background