Na današnji dan umro je Robert Pershing Wadlow najviši čovjek u povijesti čovječanstva

Written by on 15. srpnja 2021.

Na današnji dan 15.07.1940. godine umro je najviši čovjek u medicinskoj povijesti čovječanstva, Robert Pershing Wadlow. Robert je dosegao visinu od nevjerojatnih 272 centimetara prije nego što je umro.  Kada je Robert Wadlow umro, imao je tek 22 godine života i još uvijek je rastao zbog poremećaja u radu hormona rasta, odnosno u pretjeranom lučenju istog, medicinski stručnjaci smatraju kako bi se Robertova visina još povećala da nije došlo do prerane smrti.

Robert Wadlow već je u djetinjstvu tako brzo rastao, da je oca prerastao kad mu je bilo samo šest godina. Kad mu je bilo samo devet godina, Robert je već bio dovoljno jak da je mogao oca nositi po stepenicama. 

Fotografija Roberta i njegovog oca Harold Wadlow – Wikipedija

Robertov otac zvao se Harold Wadlow i bio je visok prosječnih 182 centimetra. 

Robert je s vremenom zbog preslabih kostiju kao posljedica prekomjernog rasta morao nositi proteze na nogama kako bi lakše hodao.. Godinu uoči smrti Robert se je učlanio i u lokalnu masonsku ložu. Priča kaže kako je  masonski prsten izrađen za njega bio najveći prsten ikada u povijesti čovječanstva. 

Uzrok Robertove smrti sa samo 22 godine bila je ozljeda koju je zadobio od proteze na nozi, naime Robert je od proteze dobio žulj koji se inficirao, liječnici su napravili hitnu operaciju, ali nisu uspjeli spasiti Roberta. U trenutku kad je umro Robert je težio 223 kilograma, što na njegovu visinu nije izgledalo nesrazmjerno. Za njegov sprovod izrađen je lijes dug 3 metra i težak pola tone.

Izdvojena fotografija: Youtube


Current track

Title

Artist

Background