Na današnji dan poznati ustanički vođa William Wallace poražen je u bitki kod Falkirka

Written by on 22. srpnja 2021.

Na današnji dan poznati ustanički vođa za samostalnost Škotske od Engleza William Wallace sa svojom je malobrojnom vojskom poražen u bitki kod Falkirka od mnogobrojnije vojske koju je za taj sukob skupio Edwarda I. Engleski kralj Edwarda I. uspio je prikupiti vojsku od 2500 konjanika i 12000 pješaka od kojih je većina bila iz Walesa, snage Škota su bile tri puta manje.

Škoti iako malobrojni u usporedbi sa snagama kralja Edwarda I., vjerovali su u svoju pobjedu, po njihovom uvjerenju bili su jako dobro opremljeni, iskopali su rovove ispred kojih su bili postavljeni zašiljeni kolci s barama ispred njih kao obrana od konjičkih napada. Snage kralja Edwarda I. napale su na konjima ustaničke Škote istovremeno s oba boka.

Nakon što se malobrojna škotska konjica pred snažnim napadom povukla, Englezi su se okomili na protivničke strijelce koji su ubrzo pobijeni, a ostatak se razbježao. Nakon toga engleskim konjanicima se pridružilo pješaštvo te su potpuno razbili škotsko pješaštvo. Uslijedio je masakr u kojem je pobijeno na tisuće Škota.

William Wallace uspio je u općem rasulu ustaničke vojske pobjeći s većinom svojih zapovjednika, ali mu je taj poraz srušio ugled koji je dotad uživao među svojim sunarodnjacima pa se je posramljen odrekao položaja koji je do tada ponosno nosio, zaštitnik Škotske.

Suđenje Williamu Wallaceu

Wallace je ipak uhvaćen nakon sedam godina od krvave bitke i to zahvaljujući izdaji sunarodnjaka Johna de Menteitha, predan je engleskoj vojsci kod Robroystona kraj Glasgowa. William Wallace je osuđen u Londonu, proglašen je krivim zbog izdaje te je mučen i na koncu pogubljen.

Po ovom događaju snimljen je i film Hrabro srce povijesna drama Mela Gibsona iz 1995. Gibson portretira legendarnog Škota Williama Wallacea, borca za nezavisnost Škotske u Prvom škotskom ratu za nezavisnost protiv Edwarda I. Dugonogog.

 

Izdvojena fotografija: Wikipedija


Current track

Title

Artist

Background