Na današnji dan je osnovana Liberija, država koju su osnovali robovi 1847 godine

Written by on 26. srpnja 2021.

Afrička država Liberija proglasila je nezavisnost 26. srpnja 1847. godine. Tu državu osnovali su oslobođeni američki robovi iz SAD-a. Njihov povratak u Afriku potpomagalo je i organiziralo od 1821. godine Američko kolonizacijsko društvo, sastavljeno od bjelačkih dobrotvora, koji su smatrali da je povratak crnihz robova u Afriku bolje rješenje nego oslobađanje robova i njihova integracija u američko društvo. Prvo naselje koje su osnovali doseljenici bila je Monrovia, današnji glavni grad Liberije.
liberija

Monrovia je dobila ime po Jamesu Monroeu, petom Predsjedniku SAD-a, koji je snažno podržavao spomenuto Američko kolonizacijsko društvo, i koji im je osigurao donaciju od 100.000 dolara, za ono vrijeme pozamašan iznos. Za te je novce osiguran prijevoz znatnom broju oslobođenih robova do Afrike i kupljena je zemlja za njihovo naseljavanje. Zemljište za osnutak Monrovije ishodio je jedan američki časnik, tako da je prijeteći pištoljem prisilio lokalnog plemenskog poglavicu da proda zemlju za naseljavanje oslobođenih robova iz SAD-a.

Kasnije su Amerikanci otkupili još zemlje od lokalnog stanovništva, naravno, ne uvijek pravednim metodama. Npr., u jednoj transakciji Amerikanci su u zamjenu za zemlju između ostalog dali tri bačve ruma, pet sanduka baruta, pet kišobrana i deset pari cipela.

Na današnji dan 1847 godine sastali su se 12 liberijskih političkih predstavnika i potpisali su liberijsku Deklaraciju o nezavisnosti. Ta je deklaracija  najvećim dijelom napisana po uzoru na onu SAD-a. Istovremeno su izglasali i Ustav Liberije. Po njemu je vlast u državi bila organizirana prilično slično onoj u SAD-u.

Na čelu države nalazio se je predsjednik, koji je imao ulogu šefa države i šefa vlade. Imao je kao i američki Predsjednik znatnu izvršnu vlast. Prvim liberijskim predsjednikom postao je Joseph Jenkins Roberts. Danas je predsjednik Liberije George Weah.


Current track

Title

Artist

Background