Na današnji dan 2000 godine dogodila se je katastrofa Ruske nuklearne podmornice Kursk

Written by on 12. kolovoza 2021.

Kursk (K-141) bila je ruska strateška nuklearna podmornica razreda Antej koja je plovila u sastavu Ruske sjeverne flote.

Izgradnja ove podmornice za Rusku sjevernu flotu koštala je oko milijardu dolara. Građena je tako da može izdržati direktan pogodak torpeda.

Potonula je u nesreći 12. kolovoza 2000. u Barentsovu moru kod Murmanska (Rusija).

Prilikom vojne vježbe ispred poluotoka Kole (Ruska Federacija), podmornica Kursk je trebala izvršiti taktičko gađanje admiralskog bojnog broda Petar Veliki, koji je tom prilikom simulirao metu. Ubrzo nakon početka vojne vježbe, sonar na Petru Velikom je registrirao eksploziju koju su zabilježili i seizmografi na kopnu. Ubrzo nakon prve uslijedila je i druga eksplozija. Admirali Sjeverne flote predugo su čekali s obavještenjem ruskog predsjednika Vladimira Putina, što bi im dalo veće ovlasti za spašavanje mornara s potonule podmornice.

Mornare su pokušali spasiti mini podmornicom, ali bezuspješno zbog jakih podvodnih struja. Naposljetku su u pomoć pozvali spasilačke timove iz Velike Britanije i Norveške, ali iskusni ronioci su ustvrdili kako je cijela podmornica Kursk poplavljena te da je sva posada, svih 118 mornara, poginulo.

Istraga je utvrdila kako je do eksplozije došlo zbog neispravnog torpeda koji je tehničarima pao s dizalice dok su podmornicu pripremali u luci Zapadnayalitsa, gdje je podmornica bila usidrena prije nego što je otišla na vojne vježbe.

Izdvojena fotografija: Olupina K-141 Kursk u plutajućem doku u Roslyakovu –  Wikipedia


Current track

Title

Artist

Background