Na današnji dan 1988. godine umro je poznati konstruktor automobila Enzo Ferrari

Written by on 14. kolovoza 2021.

Na današnji dan 1988. godine umro je poznati talijanski konstruktor automobila Enzo Ferrari. Umro je u gradiću Maranello, sjedište Ferrarijeve tvornice automobila. Taj se gradić nalazi jako blizu Modene, rodnom mjestu Enza Ferrarija. Ferrari je umro u poznoj dobi od čak 90 godina života.

Svom utemeljitelju u čast, tvornica Ferrari nakon njegove smrti sportski automobil Ferrari Enzo nazvala je njegovim imenom. Te linije sportskih automobila  proizvedeno je samo 400 komada. Danas model Enzo Ferrari ima vrhunski kolekcionarski status. Zanimljivo je kako je posljednji proizvedeni primjerak darovan Vatikanu, a Vatikan ga je stavio na aukciju u poznatoj aukcijskoj londonskoj kući Sotheby za 1100000 dolara.

Pod Enzovim vodstvom Ferrari je 8 puta osvojio Svjetsko prvenstvo u Formuli 1. Zanimljivo je da je svega nekoliko tjedana nakon šefove smrti održana Velika nagrada Italije u Formuli 1, na kojoj je Ferrari prigodno odnio prva dva mjesta s vozačima Gerhardom Bergerom i Micheleom Alboretom. Bilo je to zasigurno jedno jako lijepo odavanje priznanja pokojnom osnivaču Enzu Ferrariju.

Izdvojena fotografija: Wikipedija

 


Current track

Title

Artist

Background