Na današnji dan 1945. godine bačena je atomska bomba na Hirošimu

Written by on 6. kolovoza 2021.

Dana 6. kolovoza 1945. godine američki teški bombarder Boeing B-29 bacio je na japanski grad Hirošimu prvu atomsku bombu ikada upotrijebljenu u ratu. Bombarder je nosio ime Enola Gay, prema majci zapovjednika misije pukovnika Paula Warfielda Tibbetsa.

Bomba bačena na Hirošimu imala je kodno ime Little Boy, imala je snagu oko 16 kilotona, što je jednako snazi 16 milijuna kilograma klasičnog TNT eksploziva.

Bomba je bila duga 3 metra i teška 4,4 tone. Eksplodirala je na visini od oko 600 metara iznad Hirošime, točno iznad bolnice Shima. Osnivač te bolnice bio je dr. Kaoru Shima, liječnik školovan u SAD-u.

Svi bolesnici i osoblje bolnice poginuli su u toj snažnoj užasavajućoj eksploziji, kasnijim pregledom je ustanovljeno kako su skoro sva tijela bila toliko spržena da su od njih ostali samo kosturi. Dr. Shima je u trenutku eksplozije bio izvan Hirošime. Kad se je vratio počeo je odmah liječiti unesrećene. Od svoje stare bolnice pronašao je samo slučajno sačuvane američke medicinske instrumente. Po nekim procjenama od atomske bombe bačene na Hirošimu umrlo je oko 166000 ljudi, u što su uračunate i posljedice radioaktivnog zračenja.

U ostatku Japana nisu shvatili što se je zapravo dogodilo, naime radio postaje su primijetile kako je Radio Hirošima potpuno nestala iz etera. Glavni japanski stožer nije u tom trenutku imao informacije što se dogodilo u Hirošimi, znali su da nema zračnih napada velikog broja bombardera prema Hirošimi. Stoga su odlučili poslati jednog pilota u zrakoplovu kako bi pogledao što se događa s Hirošimom. Pilot je već na udaljenosti od 160 kilometara ugledao ogroman gljivasti oblak na mjestu gdje je bila Hirošima.

Njegov zrakoplov kružio je oko mjesta eksplozije u nevjerici, obavijestio je glavni stožer japanskih oružanih snaga o strahovitom djelovanju oružja za koje se do tada nije znalo.

Izdvojena fotografija: Wikipedia


Current track

Title

Artist

Background