Na današnji dan 1492. godine Kristofor Kolumbo isplovio iz Španjolske sa zadatkom da pronađe zapadni put za Indiju

Written by on 3. kolovoza 2021.

Na današnji dan 3. kolovoza 1492. godine Kristofor Kolumbo isplovio je na vjerojatno najslavnije istraživačko putovanje u cijeloj svjetskoj povijesti. Na tom putovanju otkrit će novi kontinent, Ameriku, premda će umrijeti ne znajući da je otkrio novi kontinent.

Kolumbo je na svoje povijesno putovanje krenuo iz grada Palos de la Frontera u Andaluziji. Prije puta napravio je dogovor sa Španjolskim kraljem Ferdinandom i kraljicom Izabelom o dijeljenju otkrivenih bogatstava. Pogodba je glasila, da ako on Kristofor Kolumbo pronađe nove teritorije bude imenovan  titulama admirala oceana, potkraljem i doživotnim guvernerom svih novootkrivenih teritorija, a nakon njegove smrti se te titule i funkcije daju u nasljedstvo njegovom najstarijem sinu i tako iz generacije u generaciju.

Za svaku službu u novim zemljama imat će pravo imenovati tri kandidata, između kojih kralj i kraljica imaju za izabrati po njima najboljeg kandidata. Konačno, dogovoreno je da ima opciju kupiti udio od jedne osmine u svakom trgovačkom pothvatu u novim zemljama, te dobiti osminu profita. Kolumbovi nasljednici doista su nosili dogovorene titule kroz više generacija.

Izdvojena fotografija: Wikipedia


Current track

Title

Artist

Background