Mistično vikend putovanje Gorskim Kotarom

Written by on 7. listopada 2021.

Vikend u Gorskom Kotaru

Ako se pitate kamo za vikend kako biste obojali monotonu svakodnevicu i revitalizirali svoje tijelo, tada je Gorski kotar pravo odredište jer vas zasigurno očekuje najmističnije putovanje.

Naime, u Vrbovskom se 09. i 10. listopada održava tradicionalna XVII. Bundevijada, izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Gorskog kotara. Bundeva je, uz to što je nutritivno bogata namirnica, obavijena velom mistike i legendi,  primarno zbog proslave Noći vještica. No, to nije osnovni razlog zašto je Bundevijada u Vrbovskom jedna od najmističnijih manifestacija vezanih za bundevu, možemo slobodno reći, u ovom dijelu Europe. Razlog njezine mistike vezan je i uz lokalitet na kojemu se održava.

Uz bogat program Bundevijade, koji obuhvaća atraktivan kulturno-umjetnički program, predstavljanje starinskih i nesvakidašnjih jela, izbor za najmanju, najinteresantniju i najtežu bundevu te iznimno bogat sajam plodova gorja nadomak mjesta održavanja, točnije, tržnice Vrbovsko, smješten je kanjon Kamačnik, jedan od najatraktivnijih i najmisterioznijih kanjona ovog dijela Europe. U ovo doba godine Kamačnik je prožet lepezom boja koje je naprosto potrebno doživjeti jer će vas jednostavno fascinirati.

U programu Budnevijade je i natjecanje  „Najfinijeg slanog i slatkog jela“ i brojne degustacije. Uz to, možete okušati i svoje vještine fotografiranja sudjelovanjem na foto-natječaju koji donosi i novčane nagrade.

Bundevijada u Gorskom Kotaru

Bundevijada u Gorskom Kotaru

Stara Sušica – Hogwarts

Nešto dalje od Vrbovskog, u Ravnoj Gori na samo dvadesetak minuta vožnje očekuje vas dvorac Stara Sušica, hrvatska inačica „Hogwartsa“, koji je pravi mamac za sve ljubitelje romana i filmova o Harryu Potteru i poznate škole čarobnjaštva, kao i hrvatske kulturne baštine. Netom pored dvorca smješten je Centar „Velike zvijeri“, koji na moderan i atraktivan način prezentira zaštićene životinjske vrste Gorskog kotara.

Tri velike, tajanstvene, europske zvijeri vuk, medvjed i ris za svoje stanište rado izabiru iskonski očuvanu prirodu i golicaju maštu najmlađih kroz priče i bajke, kao i onih zrelijih, istinskih uživatelja prirode. Ove subote u Ravnoj Gori možete prisustvovati i otvorenju atraktivne izložbe autora Marijana Vančine “190. godina puhačkog orkestra KUD-a Sloga Ravna Gora” s početkom u 18 sati.

Tradicionalni susret Haiku pjesnika

Produžite li do Fužina u subotu od 10 do 15 sati možete uživati u Tradicionalnom susretu Haiku pjesnika. Tradicionalna japanska poezija, haiku, inače najkraći oblik poezije,definitivno je obavijena dozom tajanstvenosti jer prikazuje trenutak prirode koji se povezuje s misaonim formama čovjeka. No, i sam Gorski kotar odražava taj očaravajući suživot čovjeka i prirode od pamtivijeka. Susret haiku pjesnika popratit će izlet turističkim vlakićem i vožnjom oko jezera Bajer i Lepenica, razgled špilje Vrelo kao i Etnografske zbirke uz stručno vodstvo te posjet Svetištu u Ličkom polju.

Gorski kotar neodoljiva je mistična destinacija i zbog svojih očuvanih prirodnih lokaliteta, bogate kulturne baštine i njegovanja tradicije. Stoga i u delničkom, čabarskom, lokvarskom, mrkopaljskom kraju kao i u Brod Moravicama te Skradu možete uživati u tajnama prirode.

Ako još niste, rezervirajte vikend u Gorskom kotaru jer možete uživati u iznimno atraktivnom smještaju. Poznate su goranske kuće za odmor gdje svaka priča svoju bajkovitu priču. I dakako, neodoljiva goranska gastronomija odiše tajanstvenošću i gastroslasnim užitkom. Više informacija o programima događanja i izletničkim atrakcijama potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.


Current track

Title

Artist

Background