Dinara, moćna i snažna planina – Velika fotogalerija

Written by on 12. listopada 2021.

U doba Antike najviša hrvatska planina zvala se Adrion oros.  Njezin vizualno prepoznatljiv masiv dugačak je oko 20 kilometara, a širok oko 10 kilometara. Posebno je dojmljiv pogled na jugozapadnu stijenu Dinare. Svojim položajem odvaja kontinentalni i mediterantski svijet. Vrh Dinara (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj dok je najviša točka ove planine vrh Troglav (1913 m) teritorijalno smješten na području susjedne Bosne i Hercegovine. 

Administrativna granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine formirana je po nekadašnjim pašnjacima Močenigovom linijom koja se nije mijenjala od davne 1721. godine. Dalmatinci su stoljećima do Drugog svjetskog rata bili orijentirani pretežno na  stočarstvo gdje se nalazilo oko 500 ljetnih stanova sa preko 135 000 ovaca.

Tako je provedeno razgraničenje tursko-mletačke granične komisije poznato pod nazivom Linea Mocenigo ili Močenigova linija gdje je veći i niži dio pripao Dalmaciji, a manji i viši dio Bosni. 

Najveće naselje u podnožju Dinare je Knin. Dok Kninjani vrh Dinare jednostavno nazivaju Dinara, žitelji Kijeva ga od davnina nazivaju Sinjal. Naziv Sinjal (signal, obilježje, znak) potekao je od komunikacije pastira koji su ljeti obitavali sa stokom na ispaši u vršnim dijelovima Dinare. Komunikacija se odvijala unaprijed dogovorenim signalima ili sinjalima, najčešće odsjajem ogledala na suncu s vrha moćne planine.

Usponi na vrh Dinare su dugi, strmi i naporni, te zahtijevaju dobru kondiciju. Ljepote prostranstva Dinare približio nam je svojom fotogalerijom Srećko Vukov.

Izvor: ludens media


Current track

Title

Artist

Background