1000 origami ždralova za Sadako Sasaki

Written by on 25. listopada 2021.

Sadako Sasaki rođena je u Hirošimi, 07. siječnja 1943. i umrla u Hirošimi, 25. listopada 1955., japanska djevojčica iz Hirošime koja je postala simbol stradanja Japana od atomske bombe.

Kada je na njen grad bačena atomska bomba imala je samo dvije i pol godine. Njena kuća bila je udaljena jednu milju od središta udara. Prvi znakovi zračenja počeli su se pojavljivati u studenome 1954. godine. Imala je prehladu, no kasnije su se počele pojavljivati kvrge na njenom vratu koje su se pomicale prema licu. Na nogama su joj se stvorile ljubičaste mrlje, a kad je hospitalizirana 21. veljače 1955. dijagnoza je bila: leukemija.

Liječnik joj je rekao kako u najboljem slučaju ima još godinu dana života. Vidjevši 1 000 ždralova napravljenih u origamiju kao dar za ozdravljenje poslan od ljudi iz Nagoje, dobila je inspiraciju. Naime, prema japanskom vjerovanju, onaj tko složi 1000 ždralova, njemu će se ispuniti želja.

Zbog nedostatka papira u tom poratnom vremenu, morala se snalaziti. Neki izvori govore da je sastavila 1 300 ždralova. Druge verzije govore da je složila samo njih 644. Prijatelji su dopunili broj do 1 000 i pokopali je s njima.

Sadako je umrla prije svoje trinaeste godine, neposredno prije smrti kazala je “Dobro je” nakon što je pojela samo 2 žlice riže. Priča o Sadako priča se u japanskim školama na obljetnicu stradanja Hirošime.

Austrijski književnik Karl Bruckner napisao je o njoj znamenitu knjigu Sadako hoće živjeti (njem. Sadako will leben).


Current track

Title

Artist

Background