U Vodnjanu obilježen blagdan Svetog Blaža

Written by on 4. veljače 2022.

Mještani Vodnjana proslavili blagdan Sv. Blaža, zaštitnika Grada, te 810. obljetnicu župe Sv. Blaža.

Sveti Blaž je bio izučeni liječnik, činio je mnoga čuda i zaštitnik je grla. Na svom mučeničkom putu molio je da svima kojima se razboli grlo, a pred Bogom zazovu njegovu pomoć, da se molitva usliši. Na dan svetkovine Svetog Blaža ljudima se čini pomazanje grla blagoslovljenim uljem.

02. veljače, na Svijećnicu održana je misa u crkvi Svetog Blaža na kojoj su blagoslovljene svijeće i ulje. Kako je vodnjanština poznata po izuzetno kvalitetnim maslinovim uljima ove smo godine povodom blagdana Svetog Blaža obilježili blagoslov ulja zajedno sa našim poznatim proizvođačima. Ulje je blagoslovljeno simboličnim količinama kako bi se održala tradicija i vjera u moć izlječenja maslinovim uljem što je izuzetno potrebno u ovim nestabilnim vremenima u kojima se trenutno nalazimo.

Proizvođači maslinovog ulja cijele vodnjanštine donirali su svoja extra djevičanska maslinova ulja Castelieru d.o.o. pri čemu će prihod od prodaje blagoslovljenog ulja, u posebno pakiranoj ambalaži, služit za održavanje i uređenje sakralnih objekata. Ovaj događaj ima jedinstvenu simboličku vrijednost zajedništva i povezivanja naših OPG-a oko tradicije i molitve, želje za ozdravljenjem i boljim životom svih nas.

I ove godine blagdan Sv. Blaža obilježen je s više misnih slavlja u našoj župnoj crkvi. Svečanu misu predvodioje biskup u miru mons. Ivan Milovan. Nakon mise, na Župnom trgu organizirana je slatka zakuska u suradnji sa tvrtkom Castelier d.o.o.

Tijekom cijelog dana, omogućeno je razgledavanje jednog od vodnjanskih sakralnih blaga, kopiju Torinskog platna. Kopija torinskog platna jedna je od pet kopija koje su pohranjene i sačuvane u pravoj veličini istinskog Torinskog platna.

Povodom proslave zaštitnika Vodnjan gradonačelnik Edi Pastrovicchio poručio je svim građanima: ″Vrijeme u kojem živimo je puno neizvjesnosti, bolesti, razdvojenosti, tako da Vas sve pozivamo da se danas nađemo jedni sa drugima kao ljudi, da zbijemo redove, da razumijemo da samo zajedno možemo više i da je suradnja među nama ljudima dobra prije svega za pojedinca a potom i za cijelu zajednicu.

Pozivamo Vas da blagdan Svetog Blaža provedemo u miru i zajedništvu, u vjeri da će bolesni ozdraviti i molitvi za našu vodnjanštinu i našu osobnu sreću, mir i zdravlje. Želimo da svako zlo napusti našu vodnjanštinu i da se ideja dobra nastani u ljudima te da iz nje stvaramo sigurniju budućnost.″


Current track

Title

Artist

Background