Grad Vodnjan i Udruga Agroturist izdali su vrlo zanimljiv i koristan kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Written by on 17. prosinca 2021.

Grad Vodnjan i Udruga Agroturist tradicionalno izdaju vrlo zanimljiv i koristan kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova. Prvo vlastito izdanje otisnuto je za 2003. godinu, a stručni sadržaj istaknuo ga je tada od drugih postojećih agro kalendara. Cijelu ideju pokrenuo je njegov dugogodišnji urednik, sada pokojni Franko Raguž, koji je pokrenuo tada prvi ovako stručan format sa detaljnim agrotehničkim tekstovima i stručnim suradnicima, što je standard zadržan do danas. Već drugo izdanje od 2004. godine izlazi dvojeznično na hrvatskom i talijanskom jeziku, a od 2005. godine maslinarstvo je značajnije istaknuto na vrhu stranice. Kroz godine postao je pisani prikaz povijesti razvoja poljoprivrede u ovim krajevima. Ovo edukativno i zanimljivo štivo u doba digitalnih medija ne gubi potražnju. Sve to možemo zahvaliti pokrovitelju Gradu Vodnjanu i podršci Turističke zajednice Grada Vodnjana.

Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Edi Pastrovicchio, ujedno i nekadašnji suradnik kalendara, istaknuo je da ovaj kalendar nije samo tradicija već svojom dugotrajnošću ulazi u povijest vodnjanštine. “To možemo zahvaliti interesu poljoprivrednika našeg kraja koji između ostalih mjera za razvoj poljoprivrede prepoznaju i ovo kao važan aspekt. Budući da Kalendar već 19 godina izlazi u ovako stručnoj formi, uz podatke Smotri maslinovog ulja i vina, koje se održavaju već 27 godina, predstavlja neprocjenjivu arhivu podataka proizvodnje i uvid u minule uvjete proizvodnje, koji se radi klimatskih promjena iz godine u godinu mijenjaju. To je nešto na čemu ćemo kao Grad intenzivno raditi. Da zajedno premostimo ekonomske pritiske poljoprivrede, koji se kao i u svakom poduzetništvu povećavaju. Ovaj kalendar vrednovan je i zbog sveje širine, kulturološkog i duhovnog aspekta te se ovom prilikom zahvaljujem svim suradnicima kalendara.”

Predsjednica Agroturista Ester Geissa Đurić navela je kako je ovo još jedan od načina na koji širimo svijest kvalitetne agrotehnike jer je edukacija središnja aktivnost Agroturista. Ipak ovo nije samo agro kalendar, već promovira kulturu našeg Grada Vodnjana i naše proizvode što je vrlo važno za valorizaciju našeg područja.

Kalendar obuhvaća aktualnosti, teme i informacije koje su vezane uz poljoprivredu, odnosno radove oko pojedinih poljoprivrednih kultura, ali i ostale teme kao što tradicionalni gastronomski recepti na bazi autohtonih namirnica. Rubrika zanimljivosti prikazuje aktualnosti minule godine i manifestacije na području Grada Vodnjan-Dignano. “Možemo izdvojiti komentar na osebujnu maslinarsku sezonu 2021., tečaj za sommeliera maslinovog ulja i tečaj za ekološko vinogradarstvo i vinarstvo koje provodi POU-UPA Vodnjan-Dignano, kao i važnu vijest da je Istra vodeća regija u FLOS OLEI vodiču, a Grad Vodnjan-Dignano najzastupljeniji grad” istaknula je agronomka Agroturista Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.  

U Kalendaru i godišnjaku poljoprivrednih radova za 2022. godinu obuhvaćene su informacije i upute vezane za poljoprivredne radove koje opisuju suradnici Edi Družetić (radovi u masliniku); Tomislav Plavša (radovi u vinogradu i podrumu); Dubravka Orlić Bašlin (radovi u povrtnjaku); AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre (tradicionalni gastro recepti sa autohtonim namirnicama); vlč. Marijan Jelenić  (informacije i pojedinosti o svecima); te zanimljivosti i manifestacije na području Grada Vodnjana-Dignano. Za prijevod i lekturu bila je zadužena tvrtka Atinianum d.o.o., a fotografije i design djelo su su autora Danila Dragosavca. Oblikovanje Kalendara potpisuje MOD d.o.o.

Kalendar se može kupiti u Turističkoj zajednici Grada Vodnjana-Dignano, Narodni trg 10, po cijeni od 40,00 kuna.

Ovim tradicionalnim Kalendarom Grad Vodnjan-Dignano i Udruga Agroturist žele poželjeti svima čestit Božić i sretnu Novu 2022. godinu.


Current track

Title

Artist

Background