Gozba ili kako hrana postaje umjetnost

Written by on 15. ožujka 2022.

Ovoga se vikenda u Ekomuzeju u Vodnjanu snimao novi fotografski editorijal pod nazivom “Gozba – kako hrana postaje umjetnost”. Nastavak je ovo ciklusa fotografskih editorijala u suradnji fotografa Đorđe Stošića, Giordana Cellicha, Turističke zajednice grada Vodnjana i Ekomuzeja Istrian de Dignan.

Od petka do nedjelje u prostorijama Ekomuzeja snimano je pripremanje tradicionalnih istarskih jela u prožimanju s današnjicom. Nakon probnog snimanja i namještavanja scene, u subotu su poznati chefovi Deniz Zembo i Damjan Bistričić pripremili bogati mesni meni. Na starom ognjištu pripremali su veprića pod čripnjom, obrazine boškarina u teranu, kuhani goveđi jezik, goveđi rep s tjesteninom, pulić u saftu i kobasice u vinu. Sve smo začinili vodnjanskim maslinovim uljem Burin i čašu Meneghetti vina ili vodnjanskog piva iz Fabrike bire.

Osim modela koji su bili obučeni u predivne Angels wedding haljine, u subotu je na snimanju sudjelovala istarska kantautorica Elis Lovrić koja je na ovaj način htjela doprinijeti promociji istarske gastronomije i tradicije.

U nedjelju je na redu bio riblji meni: škampi na žaru, lignje na žaru, sipa na crno s ječmom, orada, brancin i zubatac. Ponovo u kombinaciji s vodnjanskim maslinovim uljem, uz unikatan kruh Dragane Dujić (3,2,1, mijesi) te novu gastronomsku ponudu Vodnjana, specialty coffee, Bora Neru. Ribu je sponzorirao Porta Mar d.o.o., a Azrri meso.

Gastro konzultant je Radovan Marčić, Chaine des Rotisseurs Croatie Consellier. Modeli koji su sudjelovali na editorijalu su Dijana Ferenček, Michelle Salome Kursar, Ania Biritteri, Aleksandra Vuk te jedan par folkloraša Zajednice Talijana Vodnjan u tradicionalnoj vodnjanskoj nošnji i par folkloraša u istarskoj nošnji iz KUD-a Vodnjan.

Kroz tri dana snimanja prikazane su opuštene, čarobne atmosfere starog istarskog interijera i tradicionalnih priprema jela na ognjištu i krušnoj peći u suprotnosti s modernim, recentnim načinom života i izražavanja današnjeg vremena.


Current track

Title

Artist

Background