Istarski planinari postavili zastavu Grada Poreča na najviši vrh Jordana Jabal Umm Ad Dami

Written by on 19. srpnja 2021.

Najviši vrh Jordana Jabal Umm Ad Dami koji se nalazi na 1854 metara nadmorske visine bio je meta planinarske ekspedicije koju su nedavno izveli istarski planinari Kemal Pršeš iz Poreča, te Vesna Dapinguente i Vladimir Majerić iz Rovinja, uz još troje kolega iz Makedonije i Srbije.

Putovanje je osim najvišeg vrha ove bliskoistočne zemlje obuhvatilo i druge tamošnje destinacije – Amman, Jerash, Ajloun, Mrtvo more, Petru, Wadi Rum i Aqabu.
U pustinji Wadi Rum i na najvišem vrhu Jabal Umm Ad Dami, koji se nalazi na samoj granici između Jordana i Saudijske Arabije , Kemal Pršeš je zavijorio zastavu svoga grada Poreča. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih penjačkih avantura koje je Kemal Pršeš realizirao u proteklih gotovo dvadesetak godina.
Wadi Rum

Naime, od 2006. kada je počeo planinariti, prvo po Hrvatskoj, kasnije diljem Europe, Sloveniji, Austriji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Bugarskoj. Kako je stjecao sve više iskustva, tako su i ekspedicije postajale sve zahtjevnije, te se do sada, zajedno sa svojom ekipom može pohvaliti osvojenim vrhovima: Kilimanjaro u Tanzaniji (5895 metara nadmorske visine), Mont Blanc u Francuskoj (4809 metara nadmorske visine), Elbrus u Rusiji (5642 metara nadmorske visine), Ararat u Turskoj (5137 metara nadmorske visine), te Cotopaxi (5897 metara nadmorske visine) i Chimborazo (6268 metara nadmorske visine) u Ekvadoru.

Kako sve to uspijeva ? –Treningom, cijelu godinu treniram, sakupljam kilometre u nogama, treniram kickboxing i u pravilu gledam dva puta godišnje ići u neku ekspediciju, koje uglavnom sve sami organiziramo. Dobro samo se našli cijela ekipa, s kolegama iz Rovinja i Srbije i Makedonije, kaže Pršeš. A kako dodaje, kad treniraš postaješ sve izdržljivi i sve te više privlače nove avanture. U Jordanu im je isto bilo lijepo, jedino ih je mučio suhi pustinjski vjetar i toplina, ali sve je to dio avanture i izazova.

A planova imaju još puno – Pico Tarquino na Kubi, Fuji u Japanu, Damavand u Iranu, Aconcagua u Argentini, Everest Base Camp u Nepalu i još puno drugih.


Current track

Title

Artist

Background