U Rovinju predstavljen Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture

Written by on 4. veljače 2022.

Riječ je o jednom od tek 21 projekta koja su u Hrvatskoj uspjela povući europske potpore od ukupno 72 prijavljenih

Jučer je u rovinjskom Domu kulture održana konferencija za medije na kojoj su  predstavljene dosadašnje aktivnosti i tijek realizacije Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području gradova Rovinj-Rovigno, Vodnjan-Dignano, te općina Bale-Valle, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici gradova i općina uključenih u projekt te predstavnici partnera u projektu: Hrvatskog Telekoma, izvođača radova tvrtke Elektro Imber iz Zagreba te tvrtke Učka konzalting iz Pazina kojoj je povjeren nadzor.

Zahvaljujući ovoj investiciji omogućiti će se optički pristup za  6.316 „bijelih“ adresa na kojima se nalazi 8.454 potencijalnih korisnika. Ukupna ugovorena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 60,2 milijuna kuna, od čega će HT uložiti 30,2 milijuna kuna vlastitih investicijskih sredstava, a ostatak vrijednosti prihvatljivih troškova biti će financiran sredstvima državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Kao što je na konferenciji za medije naglasio predstavnik društva T-HT, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Milan Meden, riječ je o jednom od tek 21 projekta koja su uspjela povući europske fondove od ukupno 72 prijavljenih, pri čemu je pozvao i druge općine i gradove u Istri da pripreme svoje projekte za novo programsko razdoblje.

Svi korisnici koji će koristiti usluge na optičkoj infrastrukturi imati će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu od minimalno 100 Mbit/s koji će im omogućiti nesmetani rad od kuće, praćenje škole na daljinu, korištenje usluga e-zdravstva, e-građanin i sl. Riječ je o 50 puta većoj brzini od one koja je trenutno dostupna mještanima Rovinja-Rovigno.

Također, optička infrastruktura doprinijeti će povećanoj atraktivnosti gradova i općina na način da će omogućiti lokalnoj zajednici privlačenje poduzetnika i stimuliranje konkurentskog okruženja. Pritom – napominju iz T-HT-a –dokazano je kako ona područja u kojima je osigurana takva vrsta infrastrukture bilježe porast BDP-a od 1,5%, a ista potiče i nove projekte, investicije te otvaranje novih radnih mjesta.

Trenutno je u tijeku usuglašavanje koncepta tehničkog rješenja i dinamičkog plana između izvođača i HT-a kao investitora, a nakon čega će biti poznati detaljniji rokovi izvođenja pojedinih etapa postavljanja optičke mreže. Etape će se puštati u rad sukcesivno kako budu implementirane, a sve NGA mreže na obuhvatu Projekta potrebno je implementirati najkasnije do kraja 2023. godine.

Tu je investiciju s oduševljenjem pozdravio i gradonačelnik Marko Paliaga koji je pritom naglasio kako će ovaj projekt uvelike pridonijeti dodatnom poboljšanju i unapređenju kvalitete života građana.

«Širokopojasna usluga povezuje tvrtke i pojedince s globalnim tržištem, povećava produktivnost te poboljšava način pružanja mnogih javnih usluga. Širokopojasni pristup omogućuje fleksibilniji način života i zapošljavanje na daljinu, a za zajednice je to ključan dio infrastrukture za privlačenje novih kapitalnih ulaganja», izjavio je Paliaga, pritom podsjetivši kako je Grad Rovinj-Rovigno već 2014. počeo raditi na Planu razvoja širokopojasne infrastrukture, no kašnjenje u usvajanju nacionalnih dokumenata je uvelike usporilo realizaciju projekta, što je rezultiralo i povećanjem cijene izgradnje.

Paliaga je također izjavio kako je ovo još jedan izvrstan primjer suradnje javnog i privatnog sektora te se tom prilikom zahvalio svima koji su doprinijeli njegovoj pripremi i realizaciji.


Current track

Title

Artist

Background