Odobrena potpora za projekt Valorizacija ribolovne tradicije u Rovinju

Written by on 29. prosinca 2021.

Projekt „VRT Rovinj-Rovigno“ provodi Grad Rovinj kao nositelj projekta te projektni partneri Udruga FARO11 i Dječji vrtić „Neven“

LAGUR „Istarska batana“ donijela je Odluku o odabiru projekta u okviru FLAG-natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 1.1.1. iz LRSR 2014.-2020. LAGUR-a „Istarska batana“ za projekt „Valorizacija ribolovne tradicije na području Grada Rovinj-Rovigno kroz prezentaciju ribarstva, ribarske tradicije i ribarskog nasljeđa“.

Projekt „VRT Rovinj-Rovigno“ provodi Grad kao nositelj projekta te projektni partneri Udruga FARO11 i Dječji vrtić „Neven“.

Cilj projekta je očuvanje i popularizacija ribarske tradicije i nasljeđa koji će se ostvariti kroz izgradnju i opremanje dječjeg igrališta, koje je ujedno i tematsko-edukativni park, u postojećem parku Hrvatskih branitelja domovinskog rata u Rovinju.

Projekt popularizira i valorizira ribarsko nasljeđe te promovira sektor ribarstva područja Rovinja-Rovigno tako da se kroz projekt ciljnim skupinama prenose znanja o povijesti ribarstva, o morskoj prirodnoj baštini i bio-raznolikosti, o lokalnoj gastronomiji i lokalnim običajima te o industriji ribe i tvornici za preradu ribe Mirna. Isto se vrši putem kreiranja interpretativnih kvalitetnih tekstova koji će biti tiskani na interpretativne table, a koje će se postaviti u tematsko-edukativni dječji park koji će biti izgrađen i opremljen u sklopu ovog projekta.

U sklopu projekta izradit će se edukativna knjižica aktivnosti koja će sadržavati temeljne simbole ribarskog nasljeđa i tradicije, a bit će namijenjena djeci vrtićke dobi. Također, jedna od aktivnosti projekta bit će održavanje edukativnog interaktivnog pripovijedanja na predmetnu temu, a koje će se održati za djecu vrtićke dobi.

Projektom se rekonstruira i oprema tematsko-edukativni dječji park. Uredit će se i tematizirati javni prostor koji će se povezati s ribarskom baštinom. Isti će biti lociran u neposrednoj blizini tvornice za preradu ribe Mirna koja je jedan od temelja i neodvojivi dio ribarskog nasljeđa i identiteta ribarstva rovinjskog područja. U tematsko-edukativni dječji park bit će postavljena dječja igrala na temu ribarstva, a koja simboliziraju ribarsko nasljeđe i ribarsku kulturu. Uz navedeno, na stupiće ili igrala gravirat će se kratki i zanimljivi edukacijski tekstovi na temu ribarskog nasljeđa i tradicije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.190.091,20 kuna, dok iznos odobrene potpore iznosi 755.000,00 kuna.


Current track

Title

Artist

Background