Obnavlja se šetnica parka Punta Muccia u priobalju Rovinja

Written by on 30. ožujka 2022.

Riječ je o park – šumi u sklopu kompleksa Specijalne bolnice „Martin Horvat“ koji ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra.

U punom su tijeku radovi na obnovi i revitalizaciji dijela parka bolnice „Martin Horvat“ – Punta Muccia, atraktivnog poluotoka rovinjskog priobalja koje provodi Javna ustanova Natura Histrica iz Pule.

Gradilište je nedavno posjetio i gradonačelnik Marko Paliaga u pratnji ravnateljice „Natura Histrice“ Silvie Buttignoni te pročelnice gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, javnu nabavu i europske fondove Martine Čekić Hek.

Riječ je o park – šumi u sklopu kompleksa Specijalne bolnice „Martin Horvat“ koji ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra, a projektom je planirano uređenje postojećih staza i šetnica, te rekonstrukcija izvornih staza i šetnica, niveliranje tla u dijelovima koji to zahtijevaju, te minimalno proširivanje radi usklađivanja sa suvremenim standardima i prilagodbe potrebama ciljanih korisnika.

Također, izvršiti će se i obnova ograde na stazi oko poluotoka, te postavljanje urbane opreme duž staze, a projekt predviđa i izradu edukativno – informativnih tabli s ciljem pružanja informacija o predmetnom području.

«Predmetnim će se zahvatom obnoviti i revitalizirati dio parka u dijelu obalne šetnice koji obuhvaća otprilike 600m2, odnosno 330 dužnih metara šetnice – najavila je ravnateljica JU Natura Histrica Silvia Buttignoni–. Prostor će imati zdravstvenu, rekreacijsku i turističku funkciju, te će novo uređeni dio osim pacijentima i posjetiteljima bolnice koji će se lakše moći kretati stazom, biti javno dostupan svim stanovnicima i gostima. Idealna je to lokacija za boravak u prirodi, sportsku rekreaciju i provođenje obrazovnih aktivnosti».

Gradonačelnik Marko Paliaga objašnjava kako je ovo samo dio većeg zahvata uređenja cjelokupnog parka i okoliša u sklopu kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“, te kako će se kompletan zahvat gledati realizirati uz pomoć sredstava iz europskih fondova, te uz ulaganje Istarske županije, Grada i Hrvatskih šuma. «Ovim će se projektom osigurati bolja prohodnost poluotoka u čijim ljepotama trebaju moći uživati svi naši građani i gosti. Radi se, zaštićenoj i atraktivnoj lokaciji povijesnog značaja, s najljepšim pogledom na starogradsku jezgru», podsjetio je gradonačelnik Paliaga. Park je, također, u neposrednoj blizini novoizgrađene gradske luke, a unutar kompleksa je upravo u izgradnji i novi bazenski kompleks, što će svakako pridonijeti većoj posjećenosti park-šume.

Radove izvodi tvrtka Benčić d.o.o. iz Rovinja, a njihov se dovršetak očekuje početkom srpnja. Vrijednost radova iznosi 1.106.096,25 kn sa PDV-om, od čega je 702.562,50 kuna financirano u sklopu provedbe tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ iz podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Park poluotoka Muccia, na čijem se vrrhu nalazi kameni vidikovac dr. Karla Luegera, uređen je u 19. stoljeću, kada je zahvaljujući brojnim donacijama i pokroviteljstvu nadvojvotkinje Marie Theresie, podignuto Morsko lječilište Seehospiz Maria Theresia. Bolnički kompleks paviljonskog tipa zamišljen kao morsko lječilište predvidio je i kvalitetno oblikovan krajolik uređivanjem parkovne arhitekture te je bolnica uklopljena u simetrički oblikovan park okružen poljima i maslinicima.

Prvu skicu parka izradio je arhitekt bolnice Wilhelm Stiassny (1842. – 1910.) dok je plan sadnje izradio Josef Laube “mornarički vrtlar”, inače poznat i po izradi plana za Mornarički park u Puli.


Current track

Title

Artist

Background