Laboratoriji talijanskog jezika u Dječjem vrtiću Neven u Rovinju

Written by on 9. veljače 2022.

Projekt predviđa ukupno 11 sati tjedno, a uključuje 10 predškolskih grupa svih područnih odjela i centralnog odjeljenja

Ovog tjedna u Dječjem vrtiću „Neven“ u Rovinju započeo je projekt jezičnih laboratorija na talijanskom jeziku. Projekt predviđa ukupno 11 sati tjedno, a uključuje 10 predškolskih grupa svih područnih odjela i centralnog odjeljenja. Cilj ove inicijative je upoznavanje djece od malih nogu s talijanskim kao jezikom društvene sredine. Riječ je o inicijativi koja je prvenstveno krenula od strane Istarske Županije, a koju je Grad Rovinj-Rovigno programski proširio i doradio te podržao financijski.

Laboratorij vodi profesorica talijanskog jezika zaposlena pri Osnovnoj talijanskoj školi „Bernardo Benussi“ Ivana Mitić i odgajateljica Talijanskog dječjeg vrtića „Naridola“ Silvia Curto, dok je program prilagođen djeci predškolske dobi te se provodi kroz niz aktivnosti koje uključuju igru, zabavu, kao i audio-vizualne didaktičke materijale.

Na taj se način dodatno njeguje jedna od najvažnijih i prepoznatljivih vrijednosti ovog područja, a to je dvojezičnost i multikulturalnost kao dio suživota većinske i manjinske autohtone populacije radi kojeg je naša regija prepoznata kao ogledan primjer i u Europi.

Osim toga, djeca koja pohađaju vrtić „Neven“ će tako imati priliku usvojiti sve prednosti savladavanja još jednog jezika, obzirom da je dvojezičnost prepoznata kao dodatna vrijednost i radi društvenih, kognitivnih i psiholoških pogodnosti.

«Za ovaj projekt mogu reći da se zasigurno radi o hvalevrijednoj inicijativi – izjavio je zamjenik gradonačelnika David Modrušan –. Realizacijom projekta dati ćemo mogućnost i našim najmlađim sugrađanima da već od najranije životne dobi dođu u kontakt s talijanskim jezikom i da se njime krenu koristiti u svakodnevnim situacijama koje su prije svega vezane uz njihov kontekst odrastanja i razvoja. Ovo je još jedan dokaz da se u Rovinju-Rovigno dvojezičnost i multikulturalnost žive punim plućima, a kako bi se na tom tragu nastavilo jako je bitno ulaganje u naše mlade, u ovom slučaju najmlađe. Program će obuhvatiti, osim prilagođene izobrazbe talijanskog jezika za djecu ove specifične životne dobi, i određene sadržaje vezane uz izvornu kulturu i tradiciju našega grada koji će djeci biti prezentirani kroz glazbu i razne ludičke aktivnosti».


Current track

Title

Artist

Background