Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga primio predstavnike 119. brigade

Written by on 8. rujna 2021.

Gradonačelnik je izrazio poštovanje i zahvalnost prema zapovjednicima, časnicima i dočasnicima  119. brigade, kao i svima koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske 

Povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske Vojske, gradonačelnik Marko Paliaga je za njene pripadnike jutros održao prijem u Gradskoj palači.

«U stvaranju neovisne i slobodne Republike Hrvatske  119. brigada dala je svoj veliki doprinos jer je sudjelovala u stvaranju Oružanih snaga RH – naglasio je gradonačelnik Marko Paliaga –. U ratnim će dnevnicima ostati upisana  kao postrojba koja je branila i  oslobađala Hrvatsku zajedno s elitnim gardijskim brigadama i bojnama Zbornog područja Gospić.

Sa 7 poginulih branitelja i četrdesetak ranjenih svoj je ratni put okrunila  sudjelovanjem u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Oslobađanjem praktično najvećeg dijela  okupiranog teritorija,  stvoreni su uvjeti za završetak rata i  stvoreni su uvjeti za početak mira u Republici Hrvatskoj».

Gradonačelnik je također podsjetio kako su pripadnici 119. brigade, a dijelom njih bili su i rovinjski Fortunali kao II. bojna Brigade,  pokazali kako se istinski voli svoj kraj, kako se istinski voli svoja zemlja, kako se istinski brani svoja domovina. Uredu za obranu Rovinj  odazvalo se 96% vojno sposobnih osoba. Kroz Fortunale je prošlo oko dvije tisuće ljudi dok ih je oko 600 uvijek bilo aktivno tijekom cijelog Domovinskog rata.  Niti jedan pripadnik brigade nije prozvan, osumnjičen ili optužen  za ratno profiterstvo ili za ratni zločin. 

«Naša je županija,  zahvaljujući političkoj stabilnosti, izrasla u vodeću hrvatsku županiju – regiju  modernog europskog  društva s visokim civilizacijskim vrijednostima koje se očituju kroz istinski suživot, prijateljstvo i poštovanje.  Temelji takvog svjetonazora  utisnuti su  još tijekom II. svjetskog rata, a dodatno su ga potvrdili i učvrstili naši branitelji, pripadnici 119. brigade» nadodao je Paliaga.

Gradonačelnik je izrazio poštovanje i zahvalnost prema zapovjednicima, časnicima i dočasnicima  119. brigade, kao i svima koji su u oslobađanju Hrvatske sudjelovali.

«Veliko vam hvala što ste i sa oružjem u ruci znali da postoje granice koje se ne prelaze», zaključio je gradonačelnik te pripadnicima II. bojne 119. brigade Hrvatske Vojske uručio Priznanje povodom tridesete obljetnice osnutka Brigade.


Current track

Title

Artist

Background