ZAPOČELI PREGOVORI O FORMIRANJU VEĆINE U PULSKOM GRADSKOM VIJEĆU

Written by on 4. lipnja 2021.

Na poziv novog gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, Dušica Radojčić, koordinatorica Možemo! Pula i Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a, odazvale su se preliminarnom sastanku na kojem su dogovoreni koraci oko formiranja većine u pulskom Gradskom vijeću. 

Odlučeno je da se o suglasnosti za kreiranje većine obavijesti javnost putem današnje konferencije za novinare. Sve uključene političke opcije složile su se da je prijedlog međustranačkog sporazuma, koji je pred drugi krug izbora za gradonačelnika pripremila stranka Možemo!, prihvatljiv jer sadrži temeljne principe otvorene i transparentne vlasti odnosno dobrog upravljanja.  Složili su se da se ti temeljni principi djelovanja, kojima je cilj suzbijanje korupcije i klijentelizma i uključivanje građana u odlučivanje, nadograde usuglašenim programskim točkama i konkretnim kapitalnim projektima. Stranke će dostaviti svoje prijedloge programskih točaka te potom o njima raspraviti idući tjedan.

Idući tjedan će se predložiti i dogovor o funkciji predsjednika/ce Gradskog vijeća te će javnost biti obaviještena o ishodu i sadržaju sporazuma.

Rok za formiranje Gradskog vijeća je 19. lipnja 2021. godine.

Svi akteri izražavaju zadovoljstvo zbog smjene dugogodišnje IDS-ove vlasti te su spremni zajednički raditi kako bi se iz korijena promijenile sve loše prakse koje su obilježile njihovu vladavinu, poput stranačkog kadroviranja, proizvoljnog donošenja odluka, neodgovornosti birokracije, zloupotrebe ovlasti, neracionalnog trošenja javnog novca, nezadovoljavajuće kvalitete javnih usluga, isključivanja građana iz donošenja odluka te rasprostranjenog klijentelizma i korupcije.

Budući koalicijski partneri složni su oko potrebe za izgradnjom demokratske, odgovorne, transparentne, uključive, socijalno pravedne uprave koja odgovara na potrebe zajednice i usmjerene na učinkovitost, djelotvornost i ekonomsku i okolišnu održivost.


Current track

Title

Artist

Background