Upriličen tradicionalan prijem za jubilarne darivatelje krvi u Zajednici Talijana Circolo Pula

Written by on 22. listopada 2021.

U povodu Dana darivatelja krvi zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić primila je danas, 22. listopada 2021. godine u Zajednici Talijana Circolo jubilarne darivatelje krvi.

Prijemu su nazočile ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula dr. Lorena Lazarić Stefanović, voditeljica zdravstvenih programa pri Gradskom društvu Crvenog križa Pula Helena Vidović i specijalistica transfuzijske medicine Opće bolnice Pula dr. med. Ivana Paver.

.„Iznimna mi je čast kao liječnici biti s vama i važno mi je ukoliko mogu doprinijeti ovom lijepom događaju. Zahvaljujem Crvenom križu koji je i ove godine uspio organizirati da se okupimo i zaslužnim darivateljima krvi dodijelimo zahvalnice i prigodne poklone. Vi sami svojim primjerom, dragi darivatelji šaljete najljepšu poruku i poziv drugima da se odazovu darivati krv, da učine nešto plemenito za sebe i svoje bližnje, grad i zajednicu u kojoj živimo. A mi ćemo vam u tome, kroz ovaj simboličan, ali emotivan čin, uvijek od srca pomoći“, poručila je zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

U ime Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić zahvalila se svim darivateljima krvi, liječnicama i djelatnicima Crvenog križa koji godinama rade na ovom plemenitom činu.

„Pacijenti su krajnji korisnici koji vama, dobrovoljnim darivateljima krvi najviše duguju, a mi kao zajednica moramo biti svjesni da ne postoje drugi pripravci koji će zamijeniti vašu krv. Veliko hvala, mislit ćemo uvijek na vas“, kazala je u emotivnom obraćanju ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić.

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula dr. Lorena Lazarić Stefanović je, uz zahvale darivateljima, istaknula kako joj je današnji dan dugi niz godina poseban jer se susreće s darivateljima krvi koji nisu posustali posebice u vrijeme pandemije i ustrajni su volonteri u davanju krvi.

„Danas sam ovdje u ime naših pacijenata čijim žilama upravo teče neka od doza koju ste upravo vi nesebično darovali. Svjedočimo, na žalost, sve većoj potražnji za krvnim pripravcima, ne samo u turističkoj sezoni kada je u Istri velik broj turista pa ima i više nesreća, nego je i sve veći broj kroničnih pacijenata. Prije svega, mislim na onkološke pacijente čije liječenje je nezamislivo bez transfuzije krvi. Krv je lijek koji ne možemo dobiti ni na jedan drugi način, nego isključivo vašom donacijom“, naglasila je dr. med. Ivana Paver, specijalistica transfuzijske medicine Opće bolnice Pula. Dodala je kako jednom dozom darovane krvi mogu spasiti živote trima pacijentima.

Tom su prigodom jubilarnim darivateljima uručene prigodne zahvalnice u znak priznanja za nesebično davanje i doprinos potrebitima.

Inače, Dan darivatelja krvi obilježava se 25. listopada svake godine u spomen na prvo organizirano prikupljanje krvi u Hrvatskoj održano 1953. godine.

Imena 22 jubilarna darivatelja krvi i krvne plazme za 2021. godinu nalaze se u dokumentu u privitku.


Current track

Title

Artist

Background