U Domu hrvatskih branitelja u Puli, šesti put zaredom održan je susret Bošnjaka Jugoistočne Europe

Written by on 26. lipnja 2021.

Susret Bošnjaka jugoistočne Europe tradicionalno je održan sinoć u Domu hrvatskih branitelja u Puli, šesti put zaredom. U sklopu susreta, kojem je prisustvovala u ime istarskog župana njegova zamjenica Jessica Acquavita, predstavljena je i “Monografija Bošnjaka Istre” autora Mehmeda Džekića, a čiju je izradu sufinancirala i Istarska županija.

Uz domaćine, predsjednicu pulske Nacionalne zajednice Bošnjaka Almiru Raimović i predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muhameda Muratagića, događaju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika grada Pule Ivona Močinić, član Savjeta za nacionalne manjine RH Ishak Hodžić, predsjednici Vijeća nacionalnih manjina Istarske županije te mnogi drugi uzvanici.
susret bošnjaka

Zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita u svojem je obraćanju istaknula kako je biti dijelom etničke manjine u svakoj državi velika odgovornost koja znači sačuvati vlastitu kulturu, vlastiti identitet, vrijednosti, korijene i tradiciju, a pritom i prihvatiti te poštivati način života mjesta u kojem živimo.

– Istarski poluotok oduvijek je bio područje susreta različitih kultura i naroda. A i dan danas Istra je mjesto suživota, zajednica u kojem multikulturalnost predstavlja jednu od najvećih, ako ne i najveću vrijednost. Svemu tome pridonijele su i nastave pridonositi sve nacionalne manjine koje na ovo području žive i djeluju. Među njima je, naravno, i bošnjačka manjina.

Aktivnosti Vijeća, rad vaših kulturno- umjetničkih društava, i djela pojedinačnih vrijednih Bošnjaka obogaćuju vašu zajednicu, a time i Istarsku županiju u cjelini, izjavila je zamjenica župana poručivši kako će Istarska županija nastaviti podržavati aktivnosti bošnjačke nacionalne manjine te im je zaželjela puno uspjeha u budućem radu.

U ime nakladnika, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, predsjednik Muhamed Muratagić izjavio je kako je Monografija Bošnjaka Istre vrijedno djelo za Bošnjake Istarske županije kao i za lokalnu i regionalnu zajednicu, u kojoj je realno prikazan život Bošnjaka sa svim tradicionalnim vrijednostima, nacionalnim, kulturnim, jezičnim, vjerskim i političkim identitetom, koje se prožimaju i nadopunjuju s tradicionalnim vrijednostima u kojoj žive i djeluju Bošnjaci.

Monografija je tiskana u 700 primjeraka uz pomoć Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, donacija istarskih gradova i općina, sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH, donacijama bošnjačkih udruga i Vijeća te mnogobrojnih poduzetnika i pojedinaca.

Susret Bošnjaka jugoistočne Europe prošle godine nije održan zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, a u ovogodišnjem programu nastupili su KUD Bosna Istarske županije i KUD Buzetski biseri iz Buzeta.


Current track

Title

Artist

Background