U četvrtak 08.07.2021. otvara se izložba ilustracija GRAFITNI CRTEŽI ilustratora i grafičara Dominika Vukovića.

Written by on 7. srpnja 2021.

U četvrtak, 8. srpnja 2021. g. u 20.30 sati, u galeriji HUIU u Zagrebačkoj 27,  Pula, otvara se izložba ilustracija GRAFITNI CRTEŽI ilustratora i grafičara Dominika Vukovića.

Autor o izložbi i sebi

Sjećanje na odrastanje primarna je ideja u seriji grafitnih crteža. To je rad u nastajanju koji se nastavlja na prethodnu seriju crteža rađenih crvenim tušem pod nazivom “Hahari i zabe”. Pozivanje na djetinjstvo moglo bi biti zajedničko za obje serije, iako su crveni crteži više istraživanje zajedničkih uspomena koje smo svi imali kao djeca. Nova je serija autobiografske naravi i istodobno se nadam da nije subjektivna u smislu predstavljanja samog sebe. Mogao bih reći da želim dati neku vrstu počasti stvarima kojih se sjećam ili situacijama koje utječu na odrastanje.

To su više crtice iz života koje su istovremeno neka vrsta nekonvencionalnog autoportreta i motiva koji se mogu promatrati izvan konteksta. Zasad u procesu crtanja ovih radova za koje nemam definiran krajnji plan ovo objašnjenje je najbolje što imam. Grafit koji koristim u procesu pokušavam izraziti na što više načina. Inspiriran sam bio crtežima Davora Vrankića i to najviše time što na jako bogat način koristi olovku (tehničku olovku). Grafit sam po sebi dolazi u mnogo oblika i slično kao i s Haharima i crvenom bojom istražujem što sve i kako se sve mogu izraziti jednim materijalom.

Kao crtač i slikar zainteresiran sam za likovne tehnike i istraživanju istih dajem veliku važnost, skoro kao i narativnom dijelu slike…

Radi strogog poštivanja svih epidemioloških mjera, službeno otvorenje izložbe predviđeno je izvan HUiU galerije, na parkingu “preko puta”.
Zbog ograničenog broja posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u prostoru izložbe, publika je u galeriji raspoređena u grupe po 5 ljudi.

Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Dominik Vuković rođen u Zagrebu 13.12.1990. Godine. Završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti gdje se opredjeljuje za smjer grafike. Na trećoj godini studija dolazi u klasu Svjetlana Junakovića gdje se upoznaje sa primijenjenom grafikom i ilustracijom. Završava akademiju u
Junakovićevoj klasi 2015. godine.

Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi i četiri samostalne od kojih se ističe samostalna izložba u Laubi, kući za ljude i umjetnost pod nazivom “Hahari i žabe” gdje predstavlja seriju crvenih crteža o djetinjstvu i odrastanju. Dobitnik je prve nagrade za vizualno rješenje plakata “Dani poljskog suvremenog filma” 2013. godine.

Na međunarodnoj izložbi minijatura 2014. u gradu Zaprešiću osvaja treću nagradu. Radio je i na pjesničko
grafičkoj mapi “Ljudi su glazbala” sa hrvatskim pjesnikom Miljenkom Muršićem 2017. godine. Mapa je predstavljena u Čakovcu i Velikoj Gorici. Sudjeluje na značajnoj umjetničkoj rezidenciji “AIR Krinzinger” u Istri u mjestu pod nazivom Kuberton. Radove iz Kubertona izlaže na grupnim izložbama u Novigradu i Beču. Nakon diplome djeluje u kolektivu “Space Shuttle” sa Klarom Rusan i Martinom Hrastićem.

Surađivao je sa kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo i upoznaje se izradom murala. Surađuje sa hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.A., Albatros i Mala zvona. Ilustrirana novela “Dugog putovanja cilj” njemačkog autora Michaela Endea i slikovnica hrvatskog pisca Zorana Ferića “San ljetne noći” uvrštene su među 25 najljepše oblikovanih naslovnica 2019. u Hrvatskoj prema izboru nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu, a od 2019. godine radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na grafičkom odsjeku.

Autor izložbe: Dominik Vuković
Dizajn plakata: Vjeran Juhas
Organizacija izložbe: HUiU – Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika
Produkcija izložbe: Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika /
Voditelji galerije: Katja Kliba, Kristina Nefat i Vjeran Juhas

Izložba traje do 31. 7. 2021., može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 17 do 21 sat.


Current track

Title

Artist

Background