Tajanstvena Matilda Rose Barry i Mornaričko groblje u Puli

Written by on 28. rujna 2021.

Mornaričko groblje u Puli (K.u.k Marinefriedhof)  smješteno je u blizini pulske gradske plaže i omiljenog šetališta Valkane na Stoji te predstavlja jedno od najvećih vojnih groblja u Europi. Ovo austrougarsko spomen-groblje predstavlja dojmljivo uređen park te je uvršteno na Popis spomenika pod zaštitom Haaške konvencije.

Mornaričko groblje u Puli prostire se na preko 22 tisuće kvadratnih metara, a na njemu je pokopano više od 150 000 ljudi prema dostupnim podacima. Na njemu je pokopano dvanaest austrougarskih i jedan turski admiral, oko tristo talijanskih i njemačkih vojnika, uz žrtve brodske nesreće (13.kolovoza, 1914.g.) u to doba suvremenog putničkog parobroda Baron Gausch, uz stradale članove posade drednought bojnog broda Szent István (10.lipnja, 1918.g.) i admiralskog bonjog broda Viribus Unitis (01.studenog, 1918.g.).

Mornaričko groblje otvoreno je 1862. godine, a obnovljeno i uređeno 1990.godine te svjedoči o burnoj povijesti istarskog poluotoka zahvaljujući ulaganjima i brizi austrijskog Crnog križa i Njemačkog narodnog saveza za brigu o ratnim grobovima.

Tajanstvena Matilda Rose Barry

Iva Đorđević, autorica knjige Neistražena, u svom književnom dijelu pripovijeda nam jednu zanimljivu urbanu legendu o tajanstvenoj Matildi Barry koja se isprepliće s vjerovanjem u Crnu Ženu. Crna Žena  u urbanim gradskim pričama skriva svoje utočište na području između Stoje i “Bulevara mraka”. Sve priče vezane za Matildu Barry obavijene su velom tajne i koriste se za zastrašivanje radoznale i svojeglave male djece, no nisu ugodne ni uhu odraslih osoba.

O Matildi Barry se zna jako malo, Matilda Rose Barry bila je irskog porijekla, isto kao i njen muž bankar Charles Frisby Barry, s kojim je živjela u Genovi, zatim u Trstu prije negoli je obitelj došla u Pulu. Navodno su imali sedmero djece, a nešto više  se zna za njih troje, a zabilježena su imena ukupno šestero djece (Richard Barry, Rose Barry, Alice Barry, Emily Barry, Alfred d’Orsay Barry i Caroline von Littrow) Najpoznatiji od njihove djece bio je Alfred Ritter von Barry, austrijski kontraadmiral i vojni zapovjednik Pule. Stariji brat Richard Barry bio je poznat kao kapetan “Novare”.
Dvoje je svoje djece nadživjela, kći Caroline umrla je 1862., a sin Richard 1866. godine. Na spomeniku na engleskom jeziku piše da ga je podignuo voljeni sin, vjerojatno Alfred Ritter von Barry i unuci. 

It will be done

Godine 1867 umrla je Matilda Barry, a sve nakon toga samo je jeziva pulska legenda.

Na njenoj nadgrobnoj ploči ispisane su riječi „It will be done“. Iako se ne zna kako netko posjećuje njezin grob niti je bilo tko viđen u njegovoj blizinu, navodno se na njemu uvijek nalazi svježe ubrano cvijeće. Pripovijeda se kako se tajanstvenu Matildu Barry i dan danas može susresti tijekom njenih noćnih šetnji na ulicama Stoje, u blizini Mornaričkog groblja u Puli.  

U nastavku možete pogledati fotogaleriju Mornaričkog groblja u Puli:


Current track

Title

Artist

Background