Spašavanje malog ćuka u Kolodvorskoj ulici u Puli

Written by on 22. srpnja 2021.

Prekjučer popodne oko 17.00 sati na jednoj grani u Kolodvorskoj ulici u Puli primijetio sam malenog ćuka, iskustvo mi je kazalo kako se radi o ćuku poletarcu čiji je prvi let neslavno završio, ali o.k., ostao je na drvetu (naslovna fotografija) i roditelji će ga moći sa sigurnošću hraniti, što je u ovakvim situacijama najbitnije.

Ipak, nisam imao mira i oko 20.30 sati sam opet prošao vidjeti kakva je situacija s malim ćukom. Nije više bio na grani, gledao sam u krošnju drveta ali nisam ga vidio, počeo sam gledati po podu, ali ga isto nisam vidio, sve do jednog trenutka, kada je lagano pomaknuo glavu. Da, ćukovi imaju vrhunsku kamuflažu i jako ih je teško uočiti kada se odluče sakriti.

Ćuk je završio kod mene, a nakon toga smo se Elvis i ja dogovorili o planu spašavanja koji je realiziran s pulskim vatrogascima i naravno u konzultaciji sa Sokolarskim centrom u Šibeniku, koji opciju stavljanja mlade ptice u košaru i podizanje u krošnju drveta smatraju najboljim načinom da se pomogne mladoj ptici.

Tako je i napravljeno, vatrogasci su jučer u 18.00 sati došli i onako spremni odmah krenuli u intervenciju postavljanja košare s malim ćukom na drvo s kojega je ćuk vjerojatno ispao. Intervenciju su odradili poslovično profesionalno, kako samo oni znaju, brzo i bez previše promišljanja. 

Nataši Dragun zahvaljujemo na košari koja će još dugo biti pozicionirana na mjestu spašavanja kolodvorskog ćuka, a vjerojatno će poslužiti nekom drugom naraštaju ptica kao dom u kojemu će odgojiti svoje mlade.

Svaka im čast i velika hvala u ime svih nas i malog kolodvorskog ćuka.

U fotogaleriji možete pogledati kako je to izgledalo…


Current track

Title

Artist

Background