Šavarš Karapetjan na današnji dan 1976 godine spasio dvadeset ljudskih života

Written by on 16. rujna 2021.

Šavarš Karapetjan bivši je armenski natjecatelj u disciplini plivanja s perajama. 1964. godine sa svojom obitelji preselio se Erevan. Postavio je 11 svjetskih rekorda i 17 puta postao svjetski i europski prvak.

Najpoznatiji je po tome da je 16. rujna 1976. spasio dvadeset ljudskih života.

Na vrhuncu svoje plivačke karijere u rujnu 1976. trenirao je pored jezera kraj Erevana kada je čuo lom i ugledao trolejbus pun putnika koji je pao u jezero i potonuo na dubinu od oko 10 metara.

Bez odlaganja Šavarš je zaronio u mutnu i hladnu vodu, doplivao do trolejbusa i nogama razbio prozor. Zatim je počeo izvlačiti stradale putnike. Izvukao je 30 od 92 putnika od kojih je dvadeset preživjelo.

Zbog posljedica od krhotina stakla i zaražen prljavom vodom Šavarš se onesvijestio tijekom izvlačenja tridesete osobe. Od posljedica tog pothvata zadobio je upalu oba plućna krila i sepsu. 46 dana bio je u nesvijesti. Kad se napokon probudio, saznao je da je njegovoj športskoj karijeri došao kraj.

Za Šavaršovo junaštvo javnost nije odmah saznala zbog birokracije i nemara šefa policije okruga, koji je fotografije držao dvije godine u ladici.

Javnost je obaviještena tek 1982. godine o junaštvu mladog prvaka. Tada je Šavarš postao legenda u cijelom SSSR-u.

Nositelj je Sovjetske nagrade Red simbola časti. Odlikovan medaljom UNESCO-a za fair-play i junaštvo, te jedan asteroid nosi ime Šavarš.

Šavarš Karapetjan ima dvije kćeri i sina. Od 1993. godine Šavarš Karapetjan sa svojom obitelju živi i radi u Moskvi. Vlasnik je male trgovine cipela “Drugi dah” i kafića u južnim dijelu Moskve.

Redovito posjećuje rodnu Armeniju i Gorski Karabah.

Izdvojena fotografija: Канал Люди


Current track

Title

Artist

Background