Možemo! Pula podrška proračunu za 2022. godinu

Written by on 6. prosinca 2021.

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća dignut ćemo ruku za gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2022. godinu. Iz naše perspektive proračun nije idealan, ali je rezultat dogovora i kompromisa unutar koalicije.

Prijedlozi Možemo! za uvrštenje u proračun odraz su nužnosti za bržom zelenom tranzicijom i većom otpornosti na promjene koje dolaze s klimatskim promjena, većoj socijalnoj osjetljivosti i boljim prostornim planiranjem, kao i za boljim upravljanjem javnim resursima. Radit ćemo na tome da se stavke koje u ovoj godini nisu uvrštene ili nisu dovoljno ambiciozno planirane, uvrste u sljedećoj godini.

Prihvaćena je naša inicijativa za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u svih 11 pulskih osnovnih škola, koja ima za cilj razvoj informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva. Dostizanje tog cilja dugoročan je proces koji započinje edukacijom mladih o njihovim pravima, ali i odgovornostima u građanskom društvu.

Prijedlog je pripremljen u suradnji s GOOD inicijativom i započet će u školskoj godini 2022./2023. za što su u prijedlogu proračuna za 2022. osigurana i sredstva. Sredstva će se koristiti za edukaciju nastavnika, nabavu udžbenika, troškove za radne materijale, terensku nastavu i putne troškove za superviziju nastavnika. Uključuju i naknadu za rad jednog nastavnika po školi za jednu skupinu učenika po 2 sata tjedno, ukupno 70 sati godišnje. Ideja je da se GOO uvede u školskoj godini 2022./2023. u sve pete razrede, a nakon toga postupno do 2025. sve do osmih razreda. Priprema za udžbenike i radne materijale besplatno će se preuzeti od Grada Rijeke, koji je izradio udžbenik “Učenik građanin” za 5. i 6. razrede, kao i smjernice za njegovo provođenje.

Prihvaćen prijedlog za projektiranje biciklističkih staza u gradu: U Puli koja muku muči s prometnim gužvama i javnim prijevozom, kojeg koristimo u nedovoljnoj mjeri, kronično nedostaju biciklističke staze. Nedostaje nam mreža staza koja bi strateški i efikasno povezala centar i/ili kvartovske centre grada s periferijom. Na naš prijedlog u proračunu za 2022. godinu predviđena su sredstva za izradu sveobuhvatnog plana gradskih biciklističkih pravaca/staza. Broj u gradu registriranih motornih vozila se u desetak godina povećao sa 35 na 47.000 i to je trend kojeg treba prekinuti i preokrenuti jer je neodrživ, preopterećuje nas prostorno – na prometnoj razini, financijski – na osobnoj razini i ekološki – zagađenjem. Zbog loših urbanističkih rješenja javni prijevoz koji se oslanja isključivo na autobuse nije dovoljan. Alternativa koja se, s dobrim razlozima, masovno primjenjuje širom svijeta je korištenje bicikle. Da bi urbani, a ne samo turistički biciklizam snažnije zaživio, potrebne su staze i sustav najma javnih bicikli dimenzioniran na mjeru Pule.

Prihvaćen je i naš prijedlog za kreiranje prvog novog parka u Puli i to na području Valvidala, novog betonskog “stanoinvestiziranog” naselja. Osigurana su sredstva za projektiranje parka temeljem kojeg će se započeti s njegovim uređenjem.

Prihvaćena je i naša ideja da Pragrande (p)ostane centralni dio pulske zelene infrastrukture. U proračun su uvršteni pripremni radovi za izradu dokumenata prostornog uređenja za lokaciju Pragrande, kao i za Strategiju razvoja zelene infrastrukture koja može obuhvatiti traženu temu.

Izgradnja sunčanih elektrana na krovovima pulskih javnih i privatnih zgrada naša je inicijativa. Drago nam je da je proces planiranja zelene tranzicije Pule u tom segmentu započeo, te da je iz naših nastojanja uslijedila inicijativa Grada “Sunčana utičnica”. Nastavit ćemo zagovarati ideju osnivanja pulske energetske zadruge, kao i prijave na natječaje za projektiranje i izgradnju sunčanih elektrana.

S obzirom na kronični nedostatak mjesta u domovima za starije i loše imovinsko stanje dijela umirovljenika, zatražili smo dodatnu pomoć u kućanstvu samim starijim osobama i to za usluge dostavljanja obroka u kuću, te za pomoć i njegu u kući. Dobili smo odgovor da je Grad Pula kao nositelj Projekta “Ne budi u pensiru, s nama si na miru“ osigurao iz Europskog socijalnog fonda bespovratna sredstva u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Na taj način će se dodatno unaprijediti izvaninstitucionalne socijalne usluge pomoći u kući na području  grada Pule zapošljavanjem 6 gerontodomaćica koje će tijekom 24 mjeseca raditi na provedbi aktivnosti organiziranja prehrane korisnika, obavljanju kućanskih poslova (pranje i glačanje rublja, pranje posuđa, promjena posteljine, pospremanje stambenog prostora), održavanju osobne higijene, kupnji namirnica i kućanskih potrepština, dostavi lijekova, te zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba starijih osoba (razgovor, druženje, šetnja, kontrola i slično). Projekt će trajati do 30.6.2023. Zbog lošeg stanja s raspoloživim mjestima u domovima umirovljenika, podržavamo nadogradnju postojećeg i izgradnju novog doma za umirovljenike.

Predložili smo da se u proračunu za 2022. osiguraju sredstva za minimalno uređenje Muzila (pješačke i biciklističke staze, čuvarska služba) u svrhu njegova otvaranja građanima, ali ta inicijativa nije našla mjesto u proračunu. Na samom početku mandata krenuli smo s inicijativom otvaranja Muzila za korištenje svim građanima. Pokrenuli smo i osnivanje radne grupe za izradu prijedloga načina otvaranja Muzila te predložili dionike za rad u grupi. Na inicijalnom sastanku su svi pripadnici zainteresirane javnosti pokazali entuzijazam u pogledu osnivanja radne grupe te iznijeli niz korisnih informacija i prijedloga. Radna skupina trenutno nije aktivna, ali zagovaramo nastavak njenog rada. 

U okviru projekta izrade strategije regeneracije tzv. brownfield područja Pule, koju vodi tvrtka Urbanex s inozemnim partnerima, a financira Europska banka za obnovu i razvoj, izrađena je programsko-prostorna studija za Muzil. Studijom je predviđeno da Muzil ostane zeleno područje otvoreno svim građanima, a za postojeće građevine predviđena je nova namjena. Stoga zagovaramo javnu prezentaciju programsko-prostorne studije kako bi javnost dobila informaciju i uključila se u komentiranje predloženih rješenja.

Predložili smo povećanje sredstava mjesnim odborima na 300.000 kuna po odboru kako bi neposredno odlučivanje o komunalnim akcijama putem zborova građana dobilo veći značaj. Time bi se pojačao interes građana za uključivanje u rad njihovog mjesnog odbora te dala mogućnost veće kontrole. Predstoji dogovor koalicijskih partnera o Odluci o načinu financiranja mjesnih odbora i plana malih komunalnih akcija. 

Za neke prijedloge Možemo! nije bilo mogućnosti za uvrštenje u proračun: izrada većeg broja urbanističkih planova uređenja kako bi se zaustavio urbanizam koji nije na korist svim građanima; sredstva za raspisivanje javnog natječaja za idejno rješenje garažnih kuća izvan centra grada kao korak u realizaciji kapitalnog strateškog projekta grada; bolje upravljanje Društvenim centrom Rojc i iskorištavanje njegovih potencijala putem osnivanja mješovite javno-civilne ustanove.

Možemo! Pula


Current track

Title

Artist

Background