Međunarodni tjedan gluhih: skupna izložba fotografija “Spretne ruke”

Written by on 24. rujna 2021.

Nakon ljetnog tečaja osnove digitalne fotografije održane tijekom srpnja pod vodstvom pulske fotografkinje Snježane Bratanović i stručne komunikacijske posrednice hrvatskog znakovnog jezika Vedrane Radić Muhvić, organizirana je skupna izložba pod nazivom S(p)retne ruke u izlozima Čitaonice Kluba umirovljenika (Ciscuttijeva ulica) u kojoj sudjeluje osam autora s ukupno 16 izloženih fotografija.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 27. rujna 2021. u 17.30 sati.

Izložba je koncipirana na izboru četiri tematskih pristupa: pejzaža, arhitekture, portreta i makro fotografija s kojima su se polaznici susreli na tečaju kroz teorijski i praktični dio istražujući i bilježeći svijet oko nas okom kamere.

Istaknuli bi važnost da se radilo o tečaju sa školskom djecom i mladima oštećena sluha, gdje je prvenstveno želja udruge UDMOSI i voditeljice tečaja bila težnja promicanja ljudskih prava gluhih osoba u sklopu obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih koji se u svijetu održava svake godine zadnjeg tjedna u mjesecu rujnu.

U Puli udruga djeluje pod nazivom Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre (UDMOSI) osnovana na inicijativu roditelja i tumača znakovnog jezika u srpnju 2012. godine, financirana od strane Istarske županije.

Osnovni ciljevi Udruge su briga i skrb o djeci i mladima oštećena sluha s područja Istarske županije, inkluzija u sustavu školstva i društva, upoznavanje zajednice s jezikom i kulturom gluhih kroz tečajeve znakovnog jezika. Članovima udruge i njihovim obiteljima pružaju priliku kroz razne edukacije i radionice da izraze svoje potrebe, želje i kreativnost te pronađu načine da ih ostvare.

Izlažu: Antonio Žgomba, Filip Kaić, Matteo Kaić, Natali Žgomba,
Petra Tanković, Saša Rašović, Tea Rašović, Vedrana Radić Muhvić.


Current track

Title

Artist

Background