Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Written by on 7. kolovoza 2021.

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u ponedjeljak od  8 do 13 sati, provesti prometnu akciju ”Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela”.

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Tijekom sedam mjeseci 2021. godine djelatnici Postaje Prometne policije Pula utvrdili su ukupno 10 275 prekršaja, od kojih:

•             1546 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 34,7 % više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine
•             2226 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 42,5% više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija,  najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja
reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.   


Current track

Title

Artist

Background