I Pula dio Deklaracije summita B40 u Istanbulu

Written by on 1. prosinca 2021.

Tijekom trodnevnog boravka u Istanbulu, u organizaciji gradonačelnika Ekrema İmamoğlua, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, sa svojim timom, predstavljao je Pulu na prvom summitu balkanskih gradova B40- Balkan Cities Network, pod nazivom „Bolja suradnja, bolja budućnost“.

Uz domaćina, istanbulskog gradonačelnika Ekrema İmamoğlua, na summitu u Turskoj sudjelovali su gradonačelnici Beograda, Sarajeva, Atene, Podgorice, Kotora, Splita, Laktaša, Tirane, Skoplja, Drača, Patrasa, Skadra, Pule te brojnih drugih albanskih, grčkih i turskih gradova.

Nakon prve hrvatske gala večeri u Istanbulu, u organizaciji generalne konzulice RH u Turskoj Ivane Zerec, uz hrvatskog kuhara Željka Nevena Bremeca i istarske umjetnike Charlene Farrugia Božac i Franka Bošca iz Grožnjana, gradonačelnici Puljak i Zoričić, kao svojevrsni domaćini susreta s Hrvatima iz Istanbula i poslovnim svijetom ugostili su i istanbulskog gradonačelnika.

Na summitu koji je postavio platformu B40 gradonačelnik Zoričić predstavio je povijest Pule i imao predavanje o važnosti demokracije u 21. stoljeću, migracijama na prostoru Balkana, klimatskim promjenama i perspektivi mira na Balkanu.

“Stoljeće koje je pred nama je naše stoljeće, a gradovi su perspektiva boljeg razvoja društva, jer razvijaju građanski sloj. Ovo je generacijska prilika da budućim generacijama osiguramo bolju budućnost u svakom smislu, a demokracija ne smije postati jedna u nizu izlizanih floskula. Pula i Hrvatska na granici su Balkana i Zapadne Europe, ali Hrvatska je i članica EU s izraženim mediteranskim mentalitetom kao i Pula sa svojom višeslojnom poviješću i kulturom i kao takvi donosimo ovoj platformi upravo taj duh”, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Pročelnica Anja Ademi održala je panel o urbanoj regeneraciji Pule, pročelnica Lena Radunić o kulturnom bogatstvu Pule i njezinu razvoju, vijećnica Ivana Mohorović, kao predsjednica Odbora za prostorno planiranje, govorila je o primjerima infrastrukturnog razvoja gradova, dok je pročelnik Nebojša Nikolić razgovarao s ostalim predstavnicima gradova o pravnim praksama i procedurama u pojedinim lokalnim samoupravama.

Uz teme razvoja platforme B40 Pula je pozvana biti dio Expo 2022 u provinciji Hatay u Turskoj, a gradonačelnik Zoričić održao je bilateralne sastanke na temama kulturnog i znanstvenog povezivanja s Atenom, Beogradom, Patrasom, Prištinom i Istanbulom te sa Sarajevom povodom 10. godišnjice bratimljenja.

Na kraju summita potpisana je Deklaracija koja će svake godine okupljati platformu te raspravljati o temama mobilnosti, migracijama, klimatskim promjenama i identitetskim promjenama na Balkanu i u Europskoj uniji.

Domaćin 2022. godine bit će Atena.


Current track

Title

Artist

Background