Grad Pula postat će pametan, zeleni transparentan grad poručio je Gradonačelnik Pule Filip Zoričić

Written by on 15. studenoga 2021.

Predstavljen prijedlog proračuna Grada Pule za 2022. godinu

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule Anja Ademi na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 15. studenoga 2021. godine u Komunalnoj palači predstavili su prijedlog proračuna za 2022. godinu koji će iznositi 500,5 milijuna. O njemu će vijećnici odlučivati na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća početkom prosinca.

„Proračun, kao najvažniji financijski dokument Grada, zapravo kreira njegov identitet. Imat ćemo jasan kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan razvoja grada potkrijepljen brojkama i terminskim planom. Grad Pula u naredne četiri godine postat će pametan, zelen i transparentan grad i u tom pravcu kreirali smo proračun za narednu godinu.Fokus djelovanja bit će na unapređenju stanja u prostoru, novim prometnim rješenjima i izgradnji infrastrukture, uvođenju komunalnog reda, očuvanju graditeljske baštine, kružnom gospodarenju otpadom, energetskoj učinkovitosti, prilagodbi klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Od 1. siječnja uvodimo aplikaciju otvoreni proračun i potpuno otvoren GIS sustav čime će građani imati mogućnost potpunog uvida i u sve detaljne podatke o gradskim stanovima, poslovnim prostorima, gradskim terasama i koncesijama na području grada. I Štinjan napokon dolazi na red te započinjemo s izradom dokumenata prostornog uređenja tog nepravedno zapostavljenog dijela Pule“, najavio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Govoreći o financijskim pokazateljima pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi rekla je kako u 2022. ukupni prihodi iznose 487,2 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi 494,1 milijuna kuna, što predstavlja deficit od 6,9 milijuna kuna u narednoj proračunskoj godini. Raspoloživa sredstva iz prethodnih godina iznose 13,4 milijuna kuna.

„Brownfield investicije, kulturna baština baština, razvoj održive intermodalne urbane mobilnosti, jačanje digitalne povezivosti, promicanje energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivosti resursa, zelena infrastruktura, škole i vrtići, promicanje socijalnog uključivanja, jačanje gospodarstva predstavljaju najvažnija područja ulaganja u 2022. godini, svakako uz participativno sudjelovanje građana“, poručila je pročelnica Ademi.

Gradonačelnik Zoričić u nastavku je najavio kako će Grad Pula već naredne godinevelikim dijelom riješiti problem prometa i parkiranja u širem centru grada, a od 1. svibnja 2022. dostavnavozilavišenećeprometovatiUlicomSergijevacaiKandlerovom,većse uvodeelektrična vozila. Započet će se i s dugo očekivanom rekonstrukcijom Kandlerove ulice te će započeti izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju, a u 2023. godini i za Ulicu Sergijevaca.Naglasio je i kako će projekt obnove pročelja Dolcevita imati stimulativnije mjere i veće iznose sufinanciranja pa se očekuje veći interes, ali i veća realizacija.

„Nakon provedenog e-savjetovanja donosimo novi  Plan davanja koncesija za 2022. godinu, odnosno donosimo novi i bolji sustav davanja koncesija i upravljanja pomorskim dobrom koje podrazumijeva cjelovitije i svrsishodnije upravljanje i održavanje pomorskim dobrom.Modernizirat ćemo gradsku rasvjetu kako bi se građani osjećali ugodnije i sigurnije. Uredit ćemo Giardine kojibipostalikvalitetnouređennoviurbaniprostor i to sveuinterakciji s građanima. Planiramo i uređenje zgrade naše tržnice i platoa tržnicešto ćemo prijaviti kao EU projekt, a razgovaramo i o uređenju Robne kuće što nas posebno raduje. Znamo da kupalište Stoja vapi za obnovom i uređenjem pa ćemo pripremiti potrebnu projektnu dokumentacija za uređenje. Planiramo i pripremamo privatne investicije u Dom za starije Alfredo Štiglić, garažne kuće i uvođenje električnog tramvaja. Pripremamo novu stambenu politiku i gradnju stanova u što ćemo uključiti i mlade“, jasan je gradonačelnik Zoričić.

Najavio je kako će se na Velom Vrhu izgraditi dječje igralište,Pula će dobiti i nove biciklističke staze, a Marsovo polje ostaje građanima te će se u narednoj godini izraditi idejno rješenje za tu lokaciju.

„Poseban plan imamo za škole.Za 2022. planirana su ulaganja u OŠ Tone Peruška, izrada glavnog projekta za OŠ Šijanu te izrada projektne dokumentacije dogradnje OŠ Kaštanjer.OŠ Veli Vrh i Vidikovac dobit će solarne panele, a po uzoru na Grad Rijeku uvodimo u sve škole građanski odgoj.Na natječaj iz Plana za oporavak prijavit će se i 4 milijuna vrijedna investicija proširenja DV Centar. Aplicirat ćemo i za izgradnju vrtića na Valmadama, Šijani i na Stoji te za škole Šijana, Kaštanjer i Valdebek s dvoranama. Povećali smo iznos za stipendije i poboljšali kriterije za dodjelu stipendija studentima“, predstavio je prvi čovjek Pule.

Govoreći o sportu rekao je kako se planira kreditno zaduženje u iznosu od 10 milijuna kuna za kapitalne investicije: obnovu umjetne trave na pomoćnom terenu na Drosini, obnovu tartana na atletskoj stazi, obnovu gumenih podloga na pomoćnim terenima, za projektnu dokumentaciju i izgradnju nogometnog terena na Valkanama, dokće se krozjavno-privatno partnerstvo obnoviti i urediti dvoranaPattinaggio kao i dvije nove dvorane za sve dvoranske sportove.

„U kreiranju proračuna ova je gradska uprava uvažila prijedloge građana i političkih stranaka u cijelosti ili djelomično. Ustrojili smo gradsku upravu na način da smo spremni za provedbu akcijskog plana,strateških planova i povlačenje sredstava iz EU fondova, uz naglasak na izvrsnoj suradnji s ministarstvima i Vladom RH. Sve ovo u 2022. začetak je razvoja Grada u iduće četiri godine“, zaključio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Na konferenciji za medije ujedno su najavljene još četiri za Grad značajne konferencije s temama:Proračun i investicije komunalnih poduzeća po mjesnim odborima, Strateški projekti, Restrukturiranje komunalnih poduzeća i Državne i privatne investicije, koje će se održati u studenom i prosincu 2021. godine.

 

Grad Pula


Current track

Title

Artist

Background