Fabio Giacometti o stanju na Kaštijunu

Written by on 15. rujna 2021.

Iz Grada Pule kao prvu komunikaciju novog člana uprave Kaštijuna Fabia Giacomettia poslali su medijima njegovo prvo obraćanje od kada je stupio na tu funkciju. Donosimo njegovu podužu izjavu za javnost u cijelosti.

Smanjenja ukupnih količina komunalnog miješanog otpada

Uz jasne stavove, novi član Uprave ŽCGO Kaštijun, Fabio Giacometti od svog prvog radnog dana – 31. kolovoza 2021. godine, promptno je pristupio analizi stanja ŽCGO Kaštijun i aktivnostima rješavanja uočenih problema i nedostataka, od kojih bi se prvi rezultati trebali pokazati već u roku od dva tjedna, dok će za rješavanje ostalih neminovno trebati i nekoliko mjeseci budući je potrebno provesti postupke javne nabave.

Nova Uprava ŽCGO Kaštijun u potpunosti podržava stavove koji su izneseni u javnosti o potrebi smanjenja ukupnih količina komunalnog miješanog otpada, većem postotku odvajanja reciklabilnog otpada i biootpada na području Istarske županije, te gradnji sortirnica i pogona za obradu biootpada.

Naime, u zatečenom stanju Giacometti je potvrdio učestale pojave neugodnih mirisa koji se šire na naselja u Općini Medulin i naselje Valdabek u Puli, daleko veće količine pristiglog otpada od kapaciteta samog postrojenja, nefunkcionalan jedan box kapaciteta 175 tona koji je oštećen tijekom eksplozije koja se dogodila 28. svibnja 2021. godine, ali i loša kvaliteta SFR-a.

Pokrivanje bioreaktorskih ploha

Isto tako, pregledom predane dokumentacije detektirani su problemi u proizvodnom procesu – procesu obrade otpada te je, između ostaloga, utvrđen dodatni razlog za širenje neugodnih mirisa iz centra zbog prodor otpadnih voda iz MBO postrojenja koje su umjesto na uređaju za obradu otpadnih voda odlazile u tijelo bioreaktora (bioreaktorske plohe), neaktivne biofiltere, neadekvatni materijal koji se koristi za prekrivku bioreaktorske plohe gdje se umjesto sitnog šljunka i jalovine koristi vlažna iskopana zemlja, te još uvijek velika nepokrivena površina cover-up sustavom.

„Trenutno je cover-up zaštitom, zaštićeno je oko 50% plohe bioreaktora. Pošto se dobrom organizacijom rada, proces deponiranja može odvijati sa 25% aktivne plohe, pristupit će se pokrivanju dodatnih 25% plohe. Rok je svibanj 2022.“, naglasio je Fabio Giacometti.

Tjedni izvještaji o količini pristiglog otpada

Nadalje, u suradnji sa stručnjacima osiguravajuće kuće izvršena je analiza izvještaja vatrogasaca o incidentu koji se dogodio 28. svibnja. S obzirom da izvještaj ne sadrži moguće razloge eksplozije, a analizirajući dostupne izvještaje incidenata u MBO postrojenjima u Europi nije nigdje evidentirana eksplozija takve jačine, oformljena je komisija koja će u roku od 30 dana dati odgovor o mogućim razlozima takve eksplozije, a ŽCGO Kaštijun će o istome obavijestiti javnost.

Također, a sve u cilju transparentnog rada, na mrežnoj stranici ŽCGO Kaštijun zainteresirana javnost dobit će sve podatke, kako o prispjelim dnevnim količinama otpada koje dolaze u centar (tjedni izvještaji), tako i informacije o svim aktivnostima koje se poduzimaju u centru.

Uvođenje novih starih standarda

„U narednom razdoblju pristupit ću razgovorima s odgovornim osobama komunalnih društava Istarske županije kako bismo dogovorili buduće aktivnosti i limite količina otpada koje će se u narednom razdoblju preuzimati u centru, a sukladno kapacitetu centra. Uspostavit ćemo i kontinuiranu vizualnu kontrolu pri preuzimanju otpada kako bismo spriječili daljnje preuzimanje miješanog komunalnog otpada sa velikim udjelom biootpada.“, pojašnjava Giacometti.

Cilj aktivnosti koje će se poduzeti je eliminiranje neugodnih mirisa, povećanje kvalitete SRF-a (cilj je 2. kategorija kvalitete SRF-a) kako bi se omogućila njegova kontinuirana isporuka cementarama kao i sprječavanje emisije čestica PM 2,5 i PM 10 u vrijednostima većim od dozvoljenih.

„Ne sumnjam da ću svojim radom opravdati povjerenje koje mi je ukazano i obavezu koju imam prema građankama i građanima s kojima ću, ponavljam, imati otvorenu i kvalitetnu komunikaciju. Očekujem i što skorije osnivanje civilnog nadzora jer samo zajedničkom suradnjom možemo postići željene rezultate.“, zaključio je Fabio Giacometti.

Izdvojena fotografija: kastiju.hr

Izvor: giornal.hr


Current track

Title

Artist

Background